Článek
Milovník kávy jistě uvítá několik dobrých rad na to, jak si připravit skvělou kávu v kávovaru provedeném v některém z historických stylů.
Zajímavostí jsou historizující kávovary
Kráse historizujících kávovarů jistě podlehne leckdo, příprava kávy je v nich ale pracnější. Je to ale rituál, který můžete lehce ovládnout.
.: Káva je díky přípravě v uzavřené nádobě silně aromatická, ale vždy se z ní také uvolní méně nakyslých a nahořklých příchutí, než bývá zvykem u kávy připravované běžným způsobem.
FOTO: archív
Konvici naplníme 0,4 – 1litrem vody pro přípravu 4 – 10 šálků. Do sklenice nasypeme kávu běžně namletou pro přípravu překapávané kávy. Pod konvicí pak zapálíme lihový kahan.
Voda se začne vařit a přeteče do sklenice, kde dojde ke spaření kávy. Jakmile je konvice prázdná, závaží zvedne konev nahoru a plamen se automaticky uhasí. Po chvíli začne hotová káva proudit přes kovový filtr zpět do konvice.
Takto připravenou, horkou a velmi aromatickou kávu pak s pomocí kohoutku plníme do šálků.
Moderní retro kávovary jsou plně automatizované
Naopak nejmodernější typy mají jednoduchou obsluhu i čištění a příprava kávy je jen otázkou minut. Nejoblíbenějšími variantami jsou efektní retro kávovary, které umožňují přípravu kávy z granulovaných tablet.
.: Retro kávovary připomínají šedesátky, mají ale patentovaný termokrémovač, který zaručuje výrobu bohaté pěny, potěší i vyhřívaná odkládací plocha na šálky.
FOTO: Ariete
.: Retro kávovary mají klasický design a jednoduchou obsluhu a snadnou údržbu.
FOTO: Ariete
.: Kávovary nové generace (vlevo: plnoautomat s mlýnkem na kávu s trojím nastavením hrubosti mletí, vpravo: kávovar pro rychlou přípravu nápoje).
FOTO: Roventa, Krups
Pokud si kávovar nechcete pořizovat, tak nezapomeňte, že k její přípravě je nejlepší používat čerstvě upraženou kávu, umletou těsně před spařením. Zajímavou novinkou je minimalistický set na přípravu kávy, potřebujete pouze mletou kávu a vroucí vodu. Kávu nasypete do nástroje a zalijte vroucí vodou.
Přiloženou lžičkou krátce zamícháte. Pak nasadíte zátku s filtrem a necháte kávu cca 4 minuty odstát, a pak už můžete podávat. Neoprenový potah udrží kávu horkou asi půl hodiny.
.: Minimalistický set pro přípravu kávy.
FOTO: Eva Solo
A jak kávu podávat?
Šálky na kávu mají velikost většinou okolo 50 ml - 100 ml.Na stůl kávu servírujeme s podšálkem ve stejném designu a s podobou velikostí lžičky. Kávu můžeme podávat klidně i jen v polovině objemu šálku, dbejte ale na to, aby byl šálek předehřátý. Dobrý hostitel ke kávě nabídne i sklenici vlažné neperlivé vody.
.: Retro set na podávání kávy od Pavla Janáka (konvice 2 800 Kč).
FOTO: Galerie Kubista
Ten, kdo si potrpí na stylové podávání kávy by měl kávu podávat v šálcích ze setu, do kterého patří i podnos se zrcadlem v designu zvoleného přístroje, konvička na smetanu, cukřenka, šálky a podšálky a lžičky.