Článek
Na klasickou silvestrovskou party sice nedojde, ale můžeme být kreativní. Namíchejme pro rodinu báječný koktejl nebo zkusme připravit maso jinak, třeba ho udit a obohatit si silvestrovskou hostinu o další pochoutku.
Nezapomeňme, že do nového roku jdeme s pozitivními výzvami, zkušenostmi a snad i nadhledem.
Víme, jak je důležité sdílet, pomáhat si navzájem a pečovat o sebe. Prostřeme si prvního ledna 2021 slavnostně stůl a těšme se, co krásného nový rok přinese...
Novoroční tabule třikrát jinak
Třikrát svátečně prostřeno, a vždy jinak. Krásné novoroční tabule pro nás připravila designérka Diana Turinová, majitelka značek Lusito a Deco Loco.
První tabule propojuje pudrově růžovou s jemnými odstíny platinové, s akcentem v industriálním stylu (beton), který reprezentuje jídelní stůl. Skvěle vše doplňuje černý kov (sváteční příbory).
Chladnější nádech tabule změkčuje růžový 100% len v běhounu i ubrousku. Vítané jsou přírodní dekorace: uschlé trávy, eukalyptus, stříbrné dekorace. Dobře vše doplní víno růžový Merlot, pozdní sběr.
Druhý sváteční stůl lze vzletně nazvat Rapsodie v modrém. Má přírodnější a zemitější charakter, ale zachovává si velmi slavnostní ráz. A to díky královské modři a zlatým doplňkům.
Royal blue zastupuje temně modrý lněný běhoun na krásném masivním stole. Doplňuje ho lesní zelená v podobě borovicové větve, přírodní styl podtrhují i šišky, červený šípek. K novoroční oslavě se podává bílé víno, stoluje se se zlatými příbory a dekoracemi.
Třetí tabule, kde hlavní roli hraje bronz. Sváteční stůl reprezentuje klasičtější styl, ale s teplými tóny. Lněný běhoun a ubrousky jsou v jemných přírodních tónech, bronzové příbory krásně vyniknou v kompozici s bílou sadou nádobí.
Celou tabuli oživují zelené živé přírodniny (smrkové a eukalyptové větvičky). Zkuste se držet novoroční tradice, a kromě čočky na talíři přidejte hrstku nevařené čočky i jako originální dekoraci.
Osvěžující drink: lokdauňák |
---|
Když doba nepřeje společenským aktivitám, zpříjemníme si silvestr a nový rok i doma. Zkuste se stát šikovným barmanem a připravit si parádní drink tzv. lockdownuk (lokdauňák). Kombinace granátového jablíčka, limety, toniku či ginu je výtečná, takže se k němu budete rádi vracet i v normální době. Určitě si vezměte na pomoc ruční stolní odšťavňovač s mixérem, protože to urychlí a usnadní práci. Praktický je produkt, který kombinuje tři v jednom: standardní mixér, smoothie mixér a odšťavňovač. Do mixéru nezapomeňte přidat led a také snítky tymiánu, které společně s ginem vytvoří koktejl nevšední chuti. |
Ani o silvestru nezapomínejte na dobré způsoby
Silvestr je posledním večerem v roce, proto neškodí, když ke stolu usedneme ve svátečním oblečení. Starší osoby pak usadíme v čele stolu, děti po levém boku rodičů.
„Pokud se u tabule scházíte ve větším počtu, můžete spojit dva stoly dohromady. Na ně pak pokládejte ubrusy vždy tak, aby se překrývaly vždy od čela stolu, což je čestné místo, směrem k druhému konci,“ upřesňuje Hana Šrůtková z české textilky Veba. U stolu je potřeba počítat s asi 80 cm prostoru pro osobu, jinak by se hostům špatně stolovalo. (nes)