Hlavní obsah

Rezidence Gotthardská dokazuje, že i moderní stavba může respektovat okolní architekturu

Působivá stavba s názvem Rezidence Gotthardská od architektonického studia Nedvěd Architekti je čtyřpodlažním bytovým domem v blízkosti pražské královské obory Stromovka. Je propojením klasických prvků, které odrážejí a respektují půvaby místního okolí se současnou podobou architektury.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Filip Šlapal

Stavba se nachází v Praze 6.

Článek

Tvarové řešení domu se třinácti bytovými jednotkami vychází ze snahy maximálně respektovat formu a měřítko architektonického rázu okolních objektů. Zároveň však do unikátního místa v historické části pražské Bubenče vnáší nové tvarové a materiálové prvky.

Dům je postaven na místě staršího kancelářského objektu na trojkřídlém půdorysu, který obemyká dvůr. Vychází z kontrastu dynamické, jakoby prolamované uliční fasády s nepravidelnými ostěními oken a hladkých, ale variabilních stěn vnitřního atria. Tyto stěny lemují plochy dřevěných francouzských oken a systém skládacích lamelových okenic.

Zahradní pavilon v Praze poskytuje klidný prostor pro četbu knih

Lifestyle

Rezidence zaujme netradičně řešenou zvýrazněnou podstřešní římsou. Ta je doplněna soklem s omítkou z umělého kamene, proměnlivými sklony a šířkami šikmých ostění oken, která rozšiřují výhledy a zintenzivňují osvětlení, a v neposlední řadě stěrkovou, ručně kartáčovanou hrubou omítkou v šedo-pískové barvě. Ta je ozvláštněna bronzovým metalickým nátěrem reagujícím na změny světla.

Sedlová střecha z antracitového plechu se v některých částech střídá s plochými, zazeleněnými pochozími plochami, které vedou do zadní zahrady, nebo se střešními terasami orientovanými do vnitřního dvora. Osvětlení podkrovních prostor je (na rozdíl od vikýřů původní stavby z devadesátých let) zajištěno ateliérovými okny.

Stavba je přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu.

Prohlédněte si nejlepší stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Bydlení
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám