Článek
Právě štědrovečerní tabule patří společně s vánočním stromečkem k těm nejdůležitějším symbolům Vánoc. Poradíme vám, jak prostírají profíci.
Ubrus, napron, běhoun
Základem slavnostní tabule je ubrus. I když jej třeba přes rok nepoužíváte, k vánočnímu stolování si jej dopřejte.
„Ke svátečnímu stolu se nejlépe hodí klasické hladké saténové ubrusy nebo ubrusy z damašku s detailními vytkanými žakárskými vzory. Ty působí slavnostně, hodí se do všech interiérů a dobře drží tvar,“ říká Hana Šrůtková z české textilky Veba.
Velikost ubrusu volte tak, aby přesahoval okraje stolu o 20 až 30 cm. Zkrátka tak, aby se ani nesmekal, ani nepřekážel při jídle.
K tradičním barvám Vánoc patří zelená, červená, zlatá nebo stříbrná. Jinak se ale fantazii a kreativitě meze nekladou. Nezapomínejte však, že méně někdy znamená více.
Pokud použijete výrazný ubrus, doplňte jej jednoduchým prostíráním či ubrousky. Ubrus v decentních barvách či vzorech naopak oživíte nápaditým prostíráním, napronem nebo běhounem.
Prostřete slavnostně venkovní stůl
To jsou dekorativní ubrusy, které můžete použít samostatně, nebo je položit na hlavní ubrus tak, že jej nepřekrývají, pouze jej krásně doplní.
„Napron má obvykle čtvercový tvar, proto se hodí na stoly ve tvaru čtverce, běhoun je dlouhá šála, která poslouží pro dozdobení podélného stolu,“ vysvětluje Hana Šrůtková.
Prostíráme podle pravidel stolničení
Na ubruse nemají chybět ani barevně sladěné vánoční ubrousky. Nejlépe budou vypadat látkové, laděné do jednoho tónu s vánoční dekorací. Při jednoduchém stolování se textilní ubrousek dává vlevo od vidličky.
Samozřejmě se ale můžete naučit poskládat jej do nejrůznějších tvarů a stylově naaranžovat. A až se pustíte do jídla, pamatujte, že látkový ubrousek nepatří za límec, ale na klín! Papírové ubrousky se o Štědrém dnu hodí spíše jako podklad při vrstvení talířů nebo k otření prstů.
Sváteční večeři zpestří talíře s motivem vloček či stromků
Poté přichází na řadu příprava nádobí. Na každé místo asi dva cm od kraje stolu umístěte mělký talíř a na něj ještě talíř hluboký. Mezi ně je vhodné dát papírový ubrousek. Do horního talíře pak můžete naaranžovat látkový ubrousek.
Více než dva talíře pro každého by na stole být neměly. V případě potřeby další doplníte v průběhu jídla.
Pro příbory platí jednoduché pravidlo. „Příbor se prostírá tak, aby byl v pravý čas přímo po ruce. Ten, který budeme používat nejdříve, založíme nejdále od talíře,“ popisuje číšník Pavel Dvořák.
Lžíci a nůž dáváme na pravou stranu, a to i pro leváky, nože ostřím k talíři. Lžíce dnem na stůl a vidličky zuby nahoru. Moučníkový příbor, který použijete patrně jako poslední, patří nad talíř. K talíři patří maximálně tři sady příborů. Chystáte-li delší menu, další části příboru přikládejte až v průběhu stolování.
Oddechli jste si, že to nejhorší máte za sebou? Kdepak! Pravidla stolničení totiž určují přesné místo všemu. I skleničkám. „Každý u stolu by před sebou měl mít dvě, maximálně tři,“ upřesňuje Pavel Dvořák. U hrotu velkého nože by měla stát sklenka na víno, kousek napravo za ní sklenice na vodu.
Nezapomeňte na dekorace
K Vánocům neodmyslitelně patří také dekorace, které sváteční atmosféru ještě umocní. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý – stačí větvička s několika přírodními ozdobami, třeba s šiškami, jeřabinami či se sušenými plátky pomeranče a skořicí. Umístit ji můžete přímo na stůl nebo na ozdobný tácek.
Rozkvetlé Vánoce: Vytvořte si dekorace z hyacintů na štědrovečerní stůl
Dobře vypadá také lodička ze stromové kůry, do které lze rovněž aranžmá zasadit. Využít můžete i klasické nebo třpytivé skleněné koule, stužky či konfety. Stůl ozdobí i mísa s ovocem či ořechy nebo cukrovím.
Podle tradice by na stole určitě neměla chybět ani snítka jmelí, které prý přináší do domu štěstí, lásku a spokojenost. Kdo si chce zajistit, že se ho příští rok bude držet štěstí a peníze, měl by pod ubrousek položit kapří šupinu nebo pod talíř minci.
Nachystáno? Tak teď už se jen hoďte do gala a můžete zasednout ke stolu!