Článek
Do nové kuchyňské linky si třídiče a organizéry pořídíme hned, kdo má starší model kuchyňské sestavy, může si vnitřní prostory dovybavit postupně. Před nákupem potřebujeme přesně znát rozměry zásuvek včetně jejich hloubky, zjistíme si také typ vhodného materiálu.
Třídiče jsou nutností
Určitě se neobejdeme bez třídičů na příbory. Jsou obvykle plastové, ty modernější ve tvaru vaniček, lze je jednotlivě vyjmout, opláchnout ve vodě nebo dát do myčky.
Elegantně vypadají i dřevěné sekce na příbory nebo na uložení talířů, které jsou vyrovnané pěkně za sebou.
Praktické jsou i zásuvkové třídiče v podobě zarážek, mají různou velikost, podobu, jsou z odlišného materiálu, ale vždy fungují geniálně! Stačí je zasunout do zásuvky, a oddělit tak aktuálně podle potřeby jednotlivé sekce.
Maxi zásuvky dokonale využijeme
Do níže položených zásuvek ukládáme hrnce, pánvičky, mixéry, drobné spotřebiče, ale i dózy s trvanlivými potravinami, jako jsou těstoviny, cukr, mouka, zavařené marmelády. Zásadou je dobře se ke všemu vybavení dostat, protože jen tak o nich budeme také vědět.
Dobrým tipem jsou drátěné výsuvné koše, do nichž je bez problémů vidět ze všech stran. Do spodních nevyužitých rohů skříní můžeme namontovat otočné karusely, které jsou půlkulaté nebo mají tvar ledvinek. Jsou obvykle ve dvou patrech nad sebou.
Pomůcky do zásuvek
Kromě praktických třídičů si do kuchyně můžeme pořídit ještě další zajímavé pomůcky. Třeba držák na nože, který pojme až 8 kusů a pasuje do vnitřní zásuvky.
Oceníme i řezačku potravinových fólií, protože s ní se nám fólie nezkrabatí ani nezačne trhat na kousky. Při ruce je dobré mít i zásuvku, která má uvnitř vyndavací stojánek na kořenky v nejrůznějiích velikostech, které stabilně stojí.
Mezi oblíbené patří i držáky na talíře, jež lze nastavovat a pojmou až 12 kusů. Držák můžeme ze zásuvky vyndat a pohodlně přenést na jídelní stůl nebo do zahrady.
RADY PROFESIONÁLA Odpovídá interiérový architekt Ivan Komenda, www.ikomenda.cz |
---|
Jaké ergonomické zásady se dodržují při navrhování kuchyně?Absolutně nejdůležitější zásadou, která výrazně ovlivní komfort vaření v kuchyni, je výška pracovní desky. Ve studiu je dobré se k lince postavit naboso, protože doma v podpatcích nechodíme. Při míchání polévky oceníme snížené vaření, při čištění a mytí potravin je příjemná vyšší pracovní deska. Ne každý prostor ale umožňuje instalovat kuchyň o několika úrovních pracovních desek.Správně navržená kuchyň se vždy dělí na logické zóny: část, kde potraviny skladujeme, dále přípravná zóna se dřezem a myčkou, která má být poblíž lednice. Posledním důležitým místem je varné centrum. Po obou stranách je dobré mít alespoň 30 cm odkládací plochy.Nejde jen o odkládání hrnců, ale také o prostor pro loket (při míchání v hrncích není dobré narážet třeba o lednici). Pod varnou deskou je šikovné umístit kontejnery na nádobí, zásuvku s vařečkami. U plynových desek je pod varnou deskou záslep nebo vestavěná trouba.Čím vybavit vnitřní prostor kuchyňské linky?Systémy neslouží ke zvětšení úložných prostor, ale k jejich komfortnějšímu využívání. Rozhodně je nutné mít linku vybavenou příborníkem a rozdělovníkem do nízkých zásuvek pro třídění nožů, vařeček apod. Naopak vnitřní vybavení pro hluboké zásuvky se doporučuje dokoupit až po nastěhování, kdy budeme vědět, v jaké části máme co umístěno.Jakých chyb se klienti často dopouštějí?Nejčastější chybou je oslovit kuchyňské studio, až když máme kompletně postavený dům. Většinou jsou odpady, voda, elektrické zásuvky nevhodně umístěny a pak vznikají vícenáklady na úpravu instalací.Na druhou stranu je také nesmysl za každou cenu trvat na navržení kuchyně podle stávajících instalací. Kuchyň se musí řešit v souvislosti s celým prostorem, architektovi nestačí mít rozměry pouze té části domu, kde se bude vařit. |