Článek
Jak vyplývá ze zprávy Společenstva kominíků ČR, dominantním zdrojem polétavého prachu v ovzduší jsou v Česku právě lokální topeniště domácností. Příčinou znečištění ovzduší je přitom nejenom špatně zvolený kotel, ale také špatný způsob topení v něm a v neposlední řadě zanedbané spalinové cesty.
„Pokud je jediný z těchto parametrů nedostatečný, je špatný celý výsledek,” vysvětluje Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků ČR.
Od začátku loňského roku upravuje čištění, kontroly a revize spalinové cesty novela zákona o požární ochraně, která nahradila nařízení vlády č. 91/2010 Sb. Kominíci od té doby s potěšením sledují, že se lidé při topení chovají zodpovědněji.
„Od loňského roku častěji zvedáme telefony a vyjíždíme do terénu na čištění a kontroly spalinových cest. Zároveň však cítíme, že česká veřejnost je už trochu unavená z dalších a dalších regulací. Proto lidem vysvětlujeme, že se v praxi vlastně zase tak moc nezměnilo. U plynových kondenzačních kotlů se podmínky dokonce zmírnily. I nadále však platí to nejdůležitější. Kdo chce bezpečně vytápět domácnost, měl by minimálně jednou za rok zavolat kominíka,“ říká Schön.
Jak správně topit |
---|
Přední český odborník na spalování tuhých paliv, Ing. Jiří Horák, Ph.D. z Vysoké školy báňské v Ostravě vypracoval se svým týmem desatero správného topení, které nazval „Smokemanovým desaterem”. Správné topení má vliv nejenom na čistotu ovzduší, ale také na trvanlivost topidla i spalinových cest a jejich čistotu:1. Nebuď lhostejný k sobě ani ke svému okolí, zajímej se o to, co jde z tvého komína. 2. Suš dřevo minimálně jeden až dva roky. 3. Nespaluj odpadky. 4. Nastav regulační klapky tak, aby vzduch mohl k palivu, oheň nedus. 5. Přikládej častěji menší dávku paliva než jednu velkou za dlouhý čas. 6. Pravidelně čisti kotel a komín. 7. Používej moderní kotel či kamna. 8. Udržuj teplotu spalin za kotlem mezi 150 až 250 °C. 9. Nevyhazuj teplo oknem, nepřetápěj a top jen tam, kde potřebuješ. 10. Top tak, jak chceš, aby topil tvůj soused. |
Bez závislosti na druhu paliva by spalinové cesty (tj. komín) měl alespoň jednou za rok zkontrolovat, a v případě potřeby samozřejmě i vyčistit, odborník, tedy profesionální kominík.
Je-li řeč o komínu, nejsou míněny pouze ty, které odvádějí spaliny od topeniště, kde se spaluje pevné palivo. Jsou tím míněny i komíny plynových zařízení. Spíše než vznik požáru v jejich případě majiteli při zanedbání čistoty a kontroly hrozí otrava oxidem uhelnatým.
Společenství kominíků ČR na svém webu nabízí kromě jiných informací i seznam kominíků, kteří jsou členy profesního sdružení. U nich je proto možné zaručit, že jsou vyučeni v oboru, mají živnostenský list a jsou pravidelně školeni.