Hlavní obsah

Pozvěte slunce do podkroví

Nevyužité půdní prostory jsou ve hře a nyní zvláště díky vysokým cenám bytů vybízejí k rekonstrukci. Lze v nich vykouzlit útulné bydlení, které je atraktivní. Ale jen tehdy, když bude podkroví skvěle prosvětlené.

Foto: Dyson

Čistička vzduchu je skvělá i do velkých podkrovních interiérů. Cirkuluje vzduch a přes uzavřené filtry vrací zpět i vzdálené škodliviny. Má tichý chod i při plném výkonu.

Článek

Slunce vstoupí rovnou pod střechu jen skrze okna, a to buď střešní, nebo vikýřová. Obvykle platí: čím více proskleno, tím lépe. Konkrétně vikýř představuje výrazný architektonický a zároveň funkční prvek stavby. Patří nejen na domy staršího data, ale i ty moderní.

Standardem jsou střešní okna, která mohou tvořit celé sestavy a dostatečně prosvětlí každý prostor. Při výběru je zásadní jejich velikost, rozmístění a také počet. Nezapomeňte se zamyslet i nad daným materiálem, nejde jen o estetiku, ale také o praktičnost.

Vikýř rozšiřuje prostor

Šikmá střecha se střešními okny je atypická, může komplikovat návrh dispozice interiéru. Vikýřová okna díky svislé poloze nabízejí větší místo k využití. S vikýřem se také interiér tolik nepřehřívá, okna se dobře udržují a jsou snadno přístupná. A protože mají atypický tvar, vyrábějí se ze dřeva, které má rozmanitou tvarovou variabilitu.

Jak vybírat velkoplošná okna

Tipy a trendy

Když vikýřová okna budujete dodatečně, musíte počítat s většími stavebními zásahy do střešní konstrukce. „Nejprve je třeba si ověřit, jaké možnosti budova dovoluje, musí se zkontrolovat stav střechy a krovu. Jeho konstrukce nesmí být poškozená vlhkostí nebo zasažená dřevokaznými houbami a dalšími škůdci,“ vysvětluje Pavel Kašpar z firmy Vekra.

Starší domy mívají vikýř v interiéru odhalený, takže se eventuální závady snadněji odhalí. Poškozenou konstrukci je nutné nejdříve opravit nebo vyměnit, než se pustíme do samotné stavby vikýře.

„Často je třeba vyřezat krokve, abychom získali dostatečně široký prostor. Následně se vybudují nosné trámy pro vikýř, který se opláští lehkými dřevěnými konstrukcemi, nebo je lze i vyzdít. Ideální je použít zdivo pouze pro štítovou část, protože vyzdívané boční stěny vikýře by zasahovaly do prostoru interiéru,“ doplňuje Pavel Kašpar.

Zastřešení vikýře mívá nižší sklon než samotná střecha. Samozřejmostí by měla být dostatečná a kvalitní tepelná izolace jak vikýře, tak i celé střešní konstrukce, aby se minimalizovalo riziko přehřívání podkrovního prostoru.

Střešní okno nabízí výhledy

Vidíte i nad koruny stromů, ale při volbě okna myslete i na jeho praktičnost. Musí být snadno ovladatelné, dostupné, z materiálu, který nejlépe vyhovuje danému interiéru.

Rozdíl najdeme hned v typu otevírání:

Kyvná jsou nejběžnější, otevírají se podél své osy tak, že v horní části zasahují do místnosti. Oceníte je při mytí, údržbě.

Výsuvně-kyvná nezasahují při otevření do místnosti, hodí se do menších prostor.

Výklopná střešní okna (panoramatická) se otevírají směrem ven a vůbec nezasahují dovnitř. Nabízejí krásný výhled, jsou ale dražší.

Střešní okna se prodávají dřevěná a plastová. Dřevo má skvělé termoizolační vlastnosti, je ale náchylnější k vlhkosti a náročnější na údržbu. Obvykle se nedoporučuje do koupelny a kuchyně.

Plastová okna zvýšenou vzdušnou vlhkost zvládnou skvěle, jsou prakticky bezúdržbová a seženete je i v dekoru dřeva.

Ohledně zasklení se doporučují u obou typů energeticky úsporná trojskla.

Zastínění oken

Exteriérová zastínění tvoří buď venkovní žaluzie, nebo venkovní rolety. Jaký je mezi nimi rozdíl? Žaluzie mají tu výhodu, že u nich lze dosáhnout plynulé regulace světla naklápěním lamel. „Skvělé jsou např. lamely ve tvaru písmene S, které vytvářejí v uzavřeném stavu celistvou a účelnou elegantní plochu. Její termoregulační efekt zvyšuje guma vlisovaná po celé délce lamely,“ vysvětluje Jakub Vaněk ze společnosti Isotra.

Dokonalé zastínění umožní samozřejmě i venkovní rolety, které místnost perfektně zatemní. Hodí se do ložnic a dětských pokojů, dokážou snížit i úroveň hluku o několik decibelů. Zvolený typ zastínění je dobré nastavit v závislosti na ročním období a denní době. Základním principem je, aby během léta docházelo ke snížení slunečního svitu a v zimě naopak k jeho pohlcování. Slunce je nízko nad horizontem a paprsky se dostávají hlouběji do místnosti. Odpoledne tak lze využít bezplatnou energii slunce k pasivnímu vytápění.

Dotační programy mění podmínky

Chystáte se na rekonstrukci starého domu? Zbystřete. Využít lze dotační programy a nový rok přinesl několik změn.

Zásadních modifikací doznal program Nová zelená úsporám Light, který je určen pro financování stavebních úprav v nízkopříjmových domácnostech. Dosud bylo podmínkou, že o příspěvek mohly žádat domácnosti, jejíž členové pobírají starobní či invalidní důchod třetího stupně nebo příspěvek na bydlení. Nově mají na dotaci nárok i majitelé domů či bytů, kteří dostávají přídavky na děti, případně pokud je má přiznaná osoba ve společné domácnosti. A platí to samozřejmě i na nová okna.

Pečujte o okna, odmění se vám

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Podkrovní bydlení zařízené na hravé vlně

V malebné vesnici Strýčkovice na Domažlicku vznikl netradičně řešený podkrovní byt, primárně určený pro rodinné hosty paní majitelky, především dceru...

Proměňte starou půdu v atraktivní byt

Bydlení v podkroví má své kouzlo. Aby však splnilo očekávání, je třeba při rekonstrukci pamatovat hlavně na to, jak v prostoru pod střechou zajistit příjemné...

Výběr článků

Načítám