Článek
Zmrazování potravin může být také hravé. Díky různým tvořítkům a formičkám vyrobíme v létě z ovocných šťáv nanuky, kostky ledu do koktejlů nebo přímo zmrazené panáky.
Příprava potravin
Maso, ryby zmrazujeme z praktických důvodů po porcích na jedno, dvě jídla. Zakoupené maso vyjmeme z původního obalu a uložíme do sáčků nebo boxů, nejlépe vakuovaných. Jednotlivé plátky, porce prokládáme potravinovou fólií.
Zeleninu a ovoce omyjeme, spaříme a poté ochladíme ve studené vodě - tak si zachová svou strukturu i chuť. Květák a brokolici nakrájíme na malé kousky, lépe si tak udrží po rozmražení strukturu.
Drobné ovoce necháme nejprve zmrznout na tácku, a pak je zmrzlé nasypeme do sáčku či boxu. Pozor, zelenina i ovoce s vysokým obsahem vody ztrácí vlivem mrazu konzistenci a chuť!
Bylinky omyjeme ve studené vodě a rychle zamrazíme, pak dáme do nádoby.
Hotovky zmrazíme lehce nedovařené a nedopečené. Kynuté knedlíky a těsto zmrazíme nejlépe syrové. Omáčky pak bez přídavku smetany či sýra.
Houby povaříme ve slané vodě a osušíme. Pak je dáme do mrazáku ve dvojitém obalu.
Doba zmrazení: |
---|
Mleté maso, uzeniny, ryby - 1 měsíc |
Tučné kousky a připravované masové jídlo - 2 měsíce |
Vnitřnosti, pečivo - 2 až 3 měsíce |
Kuřecí maso - max. 6 měsíců, když se na mase objeví hnědé skvrny, raději ho vyhoďte |
Libové maso, zvěřina - 6 až 8 měsíců |
Ovoce, zelenina, houby, nanuky - max. 12 měsíců |
Platí pro nastavení -18 °C |
Správný způsob
Potraviny ukládáme nejlépe do vakuovaných sáčků a nádob. Na obal napíšeme, co do nich ukládáme, datum uložení a spotřeby.
Zmrazujeme čerstvé potraviny mající nanejvýš pokojovou teplotu, a to co nejrychleji, aby se v nich vytvořily ledové krystalky, které zamezí poškození potraviny při rozmrazování.
Mezi uloženými potravinami by mělo být volné místo, nemícháme v jednom boxu různé druhy potravin.
Potraviny rozmrazíme rychle při speciálním programu v mikrovlnné troubě nebo je noc před zpracováním uložíme do nádoby se studenou vodou či do ledničky.
Ovoce, zeleninu a pečivo rozmrazujeme při pokojové teplotě.
Rozmrazené potraviny znovu nezmrazujeme.
Osm nejčastějších chyb při používání mrazniček a chladniček
- Nevhodně zvolená velikost chladničky/mrazničky - velikost musí odpovídat počtu členů domácnosti. Čím více lidí, tím větší objem a naopak. Lednička i mrazák by neměly nikdy zůstávat příliš prázdné. Potraviny uvnitř totiž pomáhají po zchlazení či zmrazení udržovat vnitřní teplotu na požadované úrovni.
- Nesprávně nastavená teplota - ideální teplota pro chladničku je 5 °C, pro mrazák je to pak 18 °C.
- Nepravidelné odmrazování - námraza zvyšuje spotřebu elektrické energie. Uvádí se, že pouhý milimetr námrazy může zvýšit spotřebu přístroje až o desetinu. (Kdo nechce neustále odmrazovat, měl by už při koupi volit spotřebiče s technologií No Frost, Frost Free apod.)
- Nevyužívání speciálních zásuvek - přestože si koupíme ledničku či mrazničku se zásuvkami se speciálním účelem, nakonec konkrétní potraviny ukládáme jinam, kde se neuchovají v takové kvalitě, v jaké by mohly.
- Špatné umístění lednice - stále se najde dost domácností, kde mají ledničku či mrazák postavený hned vedle zdroje tepla, ať již je to topení, nebo trouba.
- Ponechávání aromatických potravin v otevřených nádobách - pokud je nezavřeme, načichnou nám i ostatní potraviny v chladničce. Nepříjemných pachů se zbavíme například vložením otevřené mističky s jedlou sodou.
- Používání špatných čisticích prostředků - obzvláště do interiéru ledniček a mrazáků nepatří přípravky na bázi písku, chlóru, kyselin a rozpouštědel. Ideální je roztok neabrazivního prostředku na nádobí. Při mytí nezapomínáme na gumové těsnění dveří.
- Nepořádek v uložení potravin a s tím související dlouho otevřená dvířka, než požadovanou potravinu nalezneme - dlouho otevřené dveře znamenají nutnost intenzívnějšího chlazení a tedy i vyšší spotřebu energie.
(nes)
Do mrazáku nepatří
Vařené brambory, pudinky, vejce natvrdo, okurky, meloun, jogurt
Výrazně kořeněná jídla, protože změní svou chuť
Šumivé nápoje - mohou explodovat
Konzervované maso, uzeniny obsahují soli, které donutí potravinu pustit vodu