Článek
Zájem Čechů o trávení dovolené v tuzemsku se projevil i ve vybavování chat a chalup v letní sezoně. Hitem jsou pomalé elektrické hrnce, které umožní komfortně péct a vařit i ve stísněnějších kuchyních a náročnějších podmínkách na chatách a chalupách.
V meziročním srovnání od prvního května do konce června 2020 zájem o elektrické hrnce vzrostl dokonce o 158 procent. Vyplývá to z dat nákupního rádce Zboží.cz.
Během vaření v pomalých hrncích není nutná neustálá kontrola pokrmu. Hrnce jsou vybaveny funkcí udržení teploty, takže je možné dát ráno jídlo vařit, pobývat na zahrádce a na oběd už jen přijít k prakticky hotovému.
„Na Zboží.cz jsou trendem a novinkou poslední doby hlavně takzvané crock-poty neboli pomalé hrnce, ve kterých se vaří a peče déle a na nižší teplotu. Chataři v nich rádi připravují zejména guláše, vepřová kolena a podobné pochoutky. Aby se maso rozpadalo a bylo měkké, je třeba delší doba vaření, takže tyto hrnce jsou ideální volbou,“ uvádí Jan Kriegel, manažer zmíněného nákupního rádce.
„Přednost tohoto způsobu vaření spočívá v zachování vitaminů a aroma, intenzivnějším proniknutí koření do potravin a chutnější šťávě,“ říká Zdeněk Švestka, obchodní manažer společnosti Dynamic Trade. I on potvrzuje boom v zájmu Čechů o pomalé hrnce.
Pokud vybíráte hrnec do opravdu málo vybavených kuchyněk, volte modely, které umožňují univerzální použití, a takové, ve kterých se dá vařit i v páře, péct, opékat, smažit, dusit či restovat.
Mějte ale na paměti, že takové hrnce mají zpravidla větší objem i hmotnost a také vyšší cenu.
Hrnce vybírejte podle velikosti rodiny
„Při výběru pomalého hrnce se musíme zamyslet i nad tím, pro kolik lidí budeme vařit, podle toho volíme velikost hrnce. Pro jednotlivce volíme hrnec o obsahu 2,4 litru, pro dvojici 3,5litrový a pro rodinu velký pomalý hrnec o obsahu 5,7 až 7,5 litru,” říká obchodní ředitelka Stanislava Šmejcová ze společnosti Řídící systémy, prodejce značky Bionaire.
Neméně důležitý je podle ní také materiál, ze kterého je vyrobena vnitřní varná nádoba.
„Tradiční keramická nádoba je z přírodního materiálu a dá se použít i k zapečení jídla v troubě. Můžete si ale zvolit i hliníkovou nádobu s nepřilnavým povrchem k použití na sporáku, a to i na indukčním,” uvádí příklad.
Při výběru hrnce na chaty a chalupy je vhodné brát v úvahu nejen příkon, který určuje rychlost a efektivitu přípravy jídla, ale i čistitelnost hrnce, která by měla být snadná a jednoduchá.
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.