Článek
Nejčastěji jsou jídelní servisy nebo kávové a čajové soupravy z porcelánu a keramiky, pro nápoje je pak vhodnější sklo. Proč? Ve skleněné čajové konvici se např. nemůže usadit chuť žádného silného čaje, nepodáváme v ní ale kávu.
Porcelánové nádobí je většinou uvnitř glazované, při častějším používání může dojít ke ztmavení glazury (tento defekt pomůže odstranit octová voda).
U keramických souprav v barvě hlíny (obvykle servisy na chalupu, různé hrnky a mísy na polévku) je naopak patina vítaná.
Servisy bývají určeny pro různé příležitosti a liší se četností stejných prvků, obvykle se komplet skládá ze šesti souprav.
Čajové nebo kávové servisy se někdy vyrábějí i jako tzv. přátelské soupravy (také tête-á-tête), tj. pro dvě osoby, či solitaire - pro jednu osobu.
Druhy servisů
Snídaňový - ploché talířky, šálky, pohárky na vejce, konvice na čaj nebo kávu, konvičky na mléko, solnička, cukřenka
Obědový - hluboké polévkové talíře, ploché talíře, dezertní talířky, polévková mísa, omáčník, servírovací mísy (plochá kulatá, oválná, salátová mísa, kompotové misky aj.)
Čajový - větší šálky, konvice na čaj, konvička na mléko, cukřenka
Kávový - menší šálky, konvice na kávu, konvička na mléko, cukřenka
Moka - jako na kávu, avšak šálky jsou ještě menší