Článek
Pestrá škála kuchyňských organizérů potěší fanoušky kreativních otevřených polic a závěsných regálů i milovníky decentního designu, kdy kuchyňská linka se skříňkami i zásuvkami tvoří ucelenou plochu.
Co je za dvířky
Existují nejméně dva důvody, proč všechno nádobí, hrnce, náčiní i potraviny a kuchyňské spotřebiče uchovávat ve skříňkách nebo v zásuvkách kuchyňské linky a v komoře.
- Prvním z nich je nenáročný a rychlý úklid. Při stírání pracovních i přípravných ploch od odstřikující mastnoty a vody nám nic nepřekáží, na věci ve skříňkách zároveň tolik nesedá prach.
- Druhým důvodem je estetika. Vzhledem k častému propojení kuchyně s obývací místností a jídelnou, zejména v malých bytech, nakupujeme kuchyni a nábytek do jídelny a obývací niky v podobném stylu. Tím prostor opticky nejen harmonizujeme, ale i pocitově zvětšíme.
Mladý pár proměnil kuchyni v koupelnu. Skvěle využil i starý, původně zazděný krb
- Do spodní části horních skříněk kuchyňské linky ukládáme nejčastěji používané talíře a hrnky. Ty lze zavěsit na speciální držák za ouška, získáme tak ještě místo na polici. Ve vrchní části horních skříněk skladujeme méně potřebné nádobí.
- Do spodních, nejhlubších zásuvek pod pracovní deskou kuchyňské linky dáme hrnce poskládané podle velikosti do sebe či středně velké spotřebiče.
- Pod dřez patří plastové koše/boxy na třídění odpadu.
- Těsně pod deskou v nejútlejší zásuvce bývá příborník. Skříňky na nádobí, potraviny atd. vybavíme drátěnými policemi – výsuvy. Na vnitřní stranu dvířek můžeme připevnit přídavný košík či box na drobnosti.
Otevřený styl
V chatách, chalupách a v rustikálních domácnostech oceníme řadu nastavitelných držáků a polic, které instalujeme nad desku kuchyňské linky. Do systému závěsných košíků a přihrádek dáme příbory, náčiní pro vaření. Zavěsit můžeme i nádobí, květináče s bylinkami. Talíře blízko místu určenému servírování, skleničky a hrníčky zase situujeme blízko zdroje vody.
Pozor! Čím více drobných věcí rozvěsíme kolem kuchyňského bloku, tím častěji z nich budeme otírat nečistoty a mastnotu z vaření. Východiskem je vystavit na odiv věci, které slouží k dekoraci, nebo je využíváme svátečně. Rozvěšené staré litinové a měděné hrnce nad kamny, na policích malované hrnečky a dekorativní talíře po předcích dodají interiéru venkovskou atmosféru. Vsadit můžeme ale i na retro nádobí a spotřebiče, které se hodí do kuchyně v industriálním pojetí.
Otevřenému stylu sluší proutěné koše třeba z bambusu či z hliníkové sítě a dřevěné/drátěné bedýnky pro ovoce a zeleninu. To vše umístěné pod deskou kuchyně. Pečivo skladujeme ve lněných, bavlněných či papírových sáčcích, uzavřené v chlebníku na kuchyňské lince. Kořenky, nože, příbory mohou být ve stojanech.
Je dobré vědět
- Do horních polic komory ukládáme zavařeniny a konzervy.
- Níže je police pro uzavíratelné dózy s těstovinami, luštěninami, cukrem, moukou, vločkami atd.
- Na přední okraj police ve výšce očí patří potraviny s nejkratší dobou minimální trvanlivosti.
- Níže mohou být utěrky a spotřebiče.