Článek
Každý má rád určitý styl. V letošním roce vládne v prostírání několik trendů: styl romantický, kombinace moderního a retro stylu a také styl přírodní. Ke klasickému bílému servisu použijeme ubrus s vánočními motivy.
Jsou-li servis a doplňky barevné, hodí se bílý nebo smetanový ubrus. Všechny doplňky by měly být v jednotném stylu, barvě i materiálu. Slavnostní vzhled stolu umocní řezaná květina, adventní věnec nebo svícen.
Základní pravidla stolování
Sklenice na nápoje patří na pravou stranu. Nejblíže k talíři bude ta, kterou si připíjíme jako první. Vodu, minerálku, ovocné šťávy a pivo podáváme v rovných vyšších sklenkách.
Na vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky. Bílá vína servírujeme v menších sklenkách tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce. Červená vína naléváme do větších vinných sklenek tulipánovitého tvaru nahoře trochu zúžených.
Pro sekt se hodí vysoký štíhlý kalich, jehož zúžené dno povzbuzuje vznik bublinek, ale i široké ploché sklenky, které se naplňují jen do jedné třetiny. Koňak a jemné destiláty vyžadují uzavřený tvar umožňující zahřátí tekutiny dlaněmi.
Vodku a pálenku pijeme z malých odlivek, stejně jako likéry. Aperitivy chutnají z plochých sklenek na nožkách nebo z širších vinných skleniček.
U příborů tvoří základ nůž, vidlička, lžíce a malá lžička. Příbory založíme v takovém pořadí, v jakém půjdou jednotlivé chody. Na Štědrý den využijeme i velkou vidlici a lžíci na salát — často bývají celé ze skla, porcelánu nebo nerezu. Připravíme také dezertní příbor na předkrmy a moučníky.
S tradičním kaprem na našich stolech se stal nezbytností i rybí příbor. V krajním případě ho nahradíme dvěma vidličkami. Na stole by neměly chybět svíčky, svícny, podnosy či servírovací mísy ani misky na vánoční cukroví.