Článek
Každý má rád určitý styl. V letošním roce vládne v prostírání několik trendů: styl romantický, kombinace moderního a retro stylu a také styl přírodní. Ke klasickému bílému servisu použijeme ubrus s vánočními motivy.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_F/GJKBmUI.jpeg?fl=cro,0,0,800,1122%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Romantický styl představuje jídelní servis v bílé barvě s něžným dekorem stříbrných puntíků doplněný jemným sklem na víno a vodu. Hřejivou atmosféru dokreslují skleněné svícny, umístěné na prostřeném stole.
Jsou-li servis a doplňky barevné, hodí se bílý nebo smetanový ubrus. Všechny doplňky by měly být v jednotném stylu, barvě i materiálu. Slavnostní vzhled stolu umocní řezaná květina, adventní věnec nebo svícen.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_E/W7DBmIJ.jpeg?fl=cro,0,0,800,1068%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Bílý porcelán v kontrastu k tmavšímu ubrusu bude působit vždy slavnostně a navíc na něm vynikne slavnostní menu.
Základní pravidla stolování
Sklenice na nápoje patří na pravou stranu. Nejblíže k talíři bude ta, kterou si připíjíme jako první. Vodu, minerálku, ovocné šťávy a pivo podáváme v rovných vyšších sklenkách.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_F/6UzBmUL.jpeg?fl=cro,0,0,800,532%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Přírodní styl perfektně vystihuje jednoduchý dřevěný stůl, prostřený porcelánovým jídelním servisem v základní bílé barvě s folklórními motivy v béžovém provedení. Útulnost a pocit pohody zajistí zapálené svíčky v modré barvě a krásná dřevěná váza.
Na vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky. Bílá vína servírujeme v menších sklenkách tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce. Červená vína naléváme do větších vinných sklenek tulipánovitého tvaru nahoře trochu zúžených.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_E/LmGBmIK.jpeg?fl=cro,0,0,630,945%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Většina slavnostních hostin začíná lehkým aperitivem, který nabudí chuť k jídlu.
Pro sekt se hodí vysoký štíhlý kalich, jehož zúžené dno povzbuzuje vznik bublinek, ale i široké ploché sklenky, které se naplňují jen do jedné třetiny. Koňak a jemné destiláty vyžadují uzavřený tvar umožňující zahřátí tekutiny dlaněmi.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_E/jwpBmIL.jpeg?fl=cro,0,0,800,1138%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Bílý ubrus, na němž se vyjímá servis laděný do béžova a dekorace v červené barvě. Vše doplňuje nádobí Staub, kombinující moderní technologie, tradiční postupy i současné trendy.
Vodku a pálenku pijeme z malých odlivek, stejně jako likéry. Aperitivy chutnají z plochých sklenek na nožkách nebo z širších vinných skleniček.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_E/5i8BmIM.jpeg?fl=cro,0,0,787,1181%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Prostírání a správně založený příbor jsou podmínkou správného stolování.
U příborů tvoří základ nůž, vidlička, lžíce a malá lžička. Příbory založíme v takovém pořadí, v jakém půjdou jednotlivé chody. Na Štědrý den využijeme i velkou vidlici a lžíci na salát — často bývají celé ze skla, porcelánu nebo nerezu. Připravíme také dezertní příbor na předkrmy a moučníky.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_E/4IwBmIN.jpeg?fl=cro,0,56,800,450%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Kombinaci moderního a retro stylu přesně vystihuje skleněný kulatý stůl doplněný čalouněnými křesílky. Bílý jídelní servis s dekorem stříbrných kruhů perfektně ladí s nápojovým sklem v jemné kouřové barvě, které umocní sváteční náladu.
S tradičním kaprem na našich stolech se stal nezbytností i rybí příbor. V krajním případě ho nahradíme dvěma vidličkami. Na stole by neměly chybět svíčky, svícny, podnosy či servírovací mísy ani misky na vánoční cukroví.
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_F/guUBmUO.jpeg?fl=cro,0,0,709,1063%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Celkový dojem stolování doplňuje nádherné květinové aranžmá z bílých a zelenkavých květin.