Článek
Každý má rád určitý styl. V letošním roce vládne v prostírání několik trendů: styl romantický, kombinace moderního a retro stylu a také styl přírodní. Ke klasickému bílému servisu použijeme ubrus s vánočními motivy.

Romantický styl představuje jídelní servis v bílé barvě s něžným dekorem stříbrných puntíků doplněný jemným sklem na víno a vodu. Hřejivou atmosféru dokreslují skleněné svícny, umístěné na prostřeném stole.
Jsou-li servis a doplňky barevné, hodí se bílý nebo smetanový ubrus. Všechny doplňky by měly být v jednotném stylu, barvě i materiálu. Slavnostní vzhled stolu umocní řezaná květina, adventní věnec nebo svícen.

Bílý porcelán v kontrastu k tmavšímu ubrusu bude působit vždy slavnostně a navíc na něm vynikne slavnostní menu.
Základní pravidla stolování
Sklenice na nápoje patří na pravou stranu. Nejblíže k talíři bude ta, kterou si připíjíme jako první. Vodu, minerálku, ovocné šťávy a pivo podáváme v rovných vyšších sklenkách.

Přírodní styl perfektně vystihuje jednoduchý dřevěný stůl, prostřený porcelánovým jídelním servisem v základní bílé barvě s folklórními motivy v béžovém provedení. Útulnost a pocit pohody zajistí zapálené svíčky v modré barvě a krásná dřevěná váza.
Na vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky. Bílá vína servírujeme v menších sklenkách tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce. Červená vína naléváme do větších vinných sklenek tulipánovitého tvaru nahoře trochu zúžených.

Většina slavnostních hostin začíná lehkým aperitivem, který nabudí chuť k jídlu.
Pro sekt se hodí vysoký štíhlý kalich, jehož zúžené dno povzbuzuje vznik bublinek, ale i široké ploché sklenky, které se naplňují jen do jedné třetiny. Koňak a jemné destiláty vyžadují uzavřený tvar umožňující zahřátí tekutiny dlaněmi.

Bílý ubrus, na němž se vyjímá servis laděný do béžova a dekorace v červené barvě. Vše doplňuje nádobí Staub, kombinující moderní technologie, tradiční postupy i současné trendy.
Vodku a pálenku pijeme z malých odlivek, stejně jako likéry. Aperitivy chutnají z plochých sklenek na nožkách nebo z širších vinných skleniček.

Prostírání a správně založený příbor jsou podmínkou správného stolování.
U příborů tvoří základ nůž, vidlička, lžíce a malá lžička. Příbory založíme v takovém pořadí, v jakém půjdou jednotlivé chody. Na Štědrý den využijeme i velkou vidlici a lžíci na salát — často bývají celé ze skla, porcelánu nebo nerezu. Připravíme také dezertní příbor na předkrmy a moučníky.

Kombinaci moderního a retro stylu přesně vystihuje skleněný kulatý stůl doplněný čalouněnými křesílky. Bílý jídelní servis s dekorem stříbrných kruhů perfektně ladí s nápojovým sklem v jemné kouřové barvě, které umocní sváteční náladu.
S tradičním kaprem na našich stolech se stal nezbytností i rybí příbor. V krajním případě ho nahradíme dvěma vidličkami. Na stole by neměly chybět svíčky, svícny, podnosy či servírovací mísy ani misky na vánoční cukroví.

Celkový dojem stolování doplňuje nádherné květinové aranžmá z bílých a zelenkavých květin.