Článek
Alespoň někdy podle on-line dotazníku* griluje 85 % Čechů, třetina z nich si pak v letním období připravuje touto formou pokrmy dokonce každý týden. Největšími fanoušky grilování jsou obyvatelé malých obcí a Prahy.
Většina lidí griluje na uhlí, mladší fandí elektrickým grilům
Grilovací party si v Česku získávají velkou oblibu. Na grilu se dnes už nepřipravuje jen maso, ale i trendy miniburgery, různé druhy sýrů nebo vafle či ananas. Do grilu dotázaní investují v průměru 3300 Kč, většinou kupují klasický gril na uhlí.
Trendem se ale stávají i elektrické stolní grily, které jsou oblíbené zejména mezi mladší generací. Ty se totiž dají jednoduše využít v interiéru, na zahradě, balkoně nebo na terase.
Stejně bezproblémová je i jejich údržba – po použití je stačí otřít vlhkým hadříkem a osušit. Grily na plyn v Česku příliš nefrčí. Má je jen zhruba desetina dotázaných.
Podobně oblíbené je i grilování na ohništi. Jeho výhodou je rustikálnost a zážitek z grilování připomínající klasické posezení u ohýnku.
V Česku grily využíváme hlavně venku na zahradě. Nejméně rozšířená je příprava jídla na sdílených grilech dostupných ve veřejném prostranství. Přesto zde ale alespoň někdy jídlo připraví téměř čtvrtina lidí. Jde hlavně o obyvatele Prahy, kteří bydlí zpravidla v bytech bez možnosti využít vlastní gril.
*On-line dotazování uživatelů Seznamu v období 26. 3. – 4. 4. 2019. Dotazník vyplnilo 997 respondentů starších 15 let. Data jsou reprezentativní a byla vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
Anketa
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.