Po otevření sáčku kávy rychle vyprchává aroma. V opakovaném kontaktu se světlem a vzduchem mění káva i svou chuť. Východiskem je nechat si v kavárně namlít vždy trochu kávy k brzké spotřebě nebo si ji umlít doma.
Článek
Fyzickou námahu při mletí kávy ušetří menší domácí elektrický mlýnek s nastavením hrubosti mletí.
Ideální je mlýnek vybavený plochými keramickými kameny s nižší produkcí tepla i při vyšších otáčkách, takže se kávové zrno zbytečně nepálí.
Ocelové mlecí kameny jsou vhodné do ručního mlýnku, u kterého nehrozí, že bychom je rychlostí mletí zahřáli do té míry, že se kávová zrna spálí a zhořknou.
I přes různé možnosti nastavení hrubosti je ruční kávomlýnek vhodný spíše na tzv. moku nebo frensch press (hrubší mletí než na espresso).
Rozhodně ale s ručním mlýnkem nedosáhneme velmi jemného namletí pro přípravu turecké kávy v džezvě.