Článek
Při nákupu kuchyně nám v mnohém poradí pracovníci kuchyňského studia, mj. vytvořením 3D vizualizace podle jejich odborných znalostí a našich představ.
Někteří prodejci na svých stránkách dokonce nabízejí programy, díky nimž naplánujeme kuchyň sami, včetně barevného provedení a cenového rozpočtu (např. Ikea).
Na internetu lze najít plánovače domácnosti ke stažení zdarma (např. Sweet Home), na kutilských webech jsou často zveřejňovány fotografie už realizovaných projektů, které nás mohou inspirovat.
Dvakrát měř, jednou zařiď
Ať se chystáme použít program, nebo zajít přímo do prodejny, kuchyňskou místnost nejprve proměříme a načrtneme si ji s hrubou představou, co všechno v ní chceme mít.
Jak máme postupovat? Změříme výšku od podlahy ke stropu, vzdálenost mezi stěnami a od rohů místnosti ke dveřím. Zaznamenáme atypický půdorys místnosti, výklenky apod.
Nakreslíme pozici elektrických zásuvek, vypínačů, vývodů pro vodu a plyn. Zakreslíme také radiátory, trubky a ventilaci.
Změříme velikost dveří a oken od podlahy, od stropu i od rohů místnosti tak, aby se vše dalo plně otevírat. Poznamenáme si, kterým směrem se otevírají.
Chceme-li dát skříňku pod okno, měla by být vzdálenost mezi podlahou a oknem nejméně 90 až 105 cm.
Princip pracovního trojúhelníku
Správné rozvržení kuchyně umožňuje plynulý pohyb v tzv. pracovním trojúhelníku kuchyně (mycí část – dřez, varná část – sporák, přípravná a skladovací část – lednice atd.). Jednotlivá místa nesmí být od sebe moc vzdálená ani by si neměla překážet. To se týká i rozmístění elektrospotřebičů.
V ideálním případě by čára mezi třemi body neměla přesahovat 6 m. Doporučovaná vzdálenost mezi jednotlivými body je 90 cm.
Pracovního trojúhelníku dosáhneme i při jiném rozvržení, o němž rozhodují tvar a velikost místnosti.
Do stísněného prostoru se hodí jednoduchá kuchyně, u níž je pracovní trojúhelník redukován na linii. Jednoduchou kuchyň ve větším prostoru doplníme ostrůvkem, nabízejícím úložný prostor i pracovní plochu. Aby nepřekážel v cestě, musí kolem sebe mít alespoň 120 cm.
Původní kuchyň nemusíme hned měnit za novou. Stačí si pohrát s podobou dvířek.
Kuchyně ve tvaru L je ideální, když potřebujeme připojit malý jídelní stůl nebo kuchyňský ostrůvek. Hodí se také pro zastavění rohů nebo integraci kuchyně do jídelní oblasti.
Do velké místnosti patří rozvržení kuchyně ve tvaru U. Získáme mnoho úložných možností – všechno bude na dosah. Je-li místnost opravdu hodně velká, dáme pozor, aby vrcholy pracovního trojúhelníku nebyly od sebe daleko.
Pracovní zóny
Při plánování pracovních zón zohledníme své zvyklosti i to, zda jsme praváci nebo leváci.
Jak zjistíme, že je kuchyň dobře rozvržená? Začneme u lednice. Od ní bychom se měli bez problémů dostat k odkládací ploše, pak ke dřezu. Po něm následuje přípravná plocha a vedle sporák. Na konci čeká servírovací plocha – stolek, barová deska.
Jednotlivá místa jsou pro praváky řazena ve směru zleva doprava, pro leváky v opačném směru. Je jedno, zda jsme se pohybovali přímočaře, v oblouku, či kruhu – neměli bychom narážet do překážek a překonávat velké vzdálenosti.
Přes kuchyň nenosíme horké hrnce a pánve. I proto by trouba a varná deska měly být blízko dřezu a pracovní desky.
Pracovní deska v blízkosti vysokých skříněk a ledničky je praktická pro vybalování velkého nákupu.
Pro pohyb bez narážení je dobré mít kolem jídelního stolu a židlí alespoň 90 až 100 cm místa.
Tipy pro pohodlnou kuchyň
V blízkosti pracovní plochy nechybějí zásuvky nebo jiné možnosti uskladnění kuchyňských nástrojů (kvedlačky, vařečky, nože, stěrky, otvíráky atd.).
Vhodnější než závěsné systémy jsou výklopy a výsuvy, uvnitř skříněk pak drátěné či plastové organizéry.
Dřez a myčka nádobí jsou v těsné blízkosti, z praktických důvodů je vhodné mít ve skříňce pod dřezem odpadkový koš.
Voda z dřezu nestříká na podlahu, když je umístěn alespoň 30 cm od konců pracovní desky.
Pro lepší přehled o vaření v hrncích může být varné centrum posazeno níže než třeba dřez, který má být výše proto, aby nás při mytí nádobí nebolela záda. Doporučuje se asi 10–15 cm pod úrovní ohnuté ruky. Sporák kvůli přístupu neumísťujeme až do rohu!
Nad elektrickou varnou plochou by digestoř měla být ve výšce alespoň 65 cm, nad plynovou je nutné dodržet minimální výšku 75 cm.
Lepší než centrální osvětlení kuchyně je bodové osvětlení nebo světla zabudovaná pod horní kuchyňské skřínky. Vhodné jsou i delší zářivkové trubice.