Článek
V dřezu oplachujeme pokrmy, čistíme je, ale dřez umí nabídnout i něco navíc: s pojezdovými prkénky, která se bezpečně pohybují v profilovaných drážkách, je to další vítaná pracovní plocha. A to ocení zejména ženy, které mají k ruce malé pomocníky.
Odborníci z praxe potvrzují, že při plánování kuchyně mnozí podceňují velikost a vybavení dřezu, což je dodatečně mrzí.
Keramika
Díky hladkému povrchu se keramický dřez skvěle udržuje a čistí. Často je keramika ošetřena speciálním přípravkem zabraňujícím ulpívání nečistot.
Keramika je velmi odolná vůči poškrábání, stálobarevná, odolná vůči nárazům. Nevadí jí vysoká teplota, proto se nemusíme bát odložit do dřezu horký hrnec nebo pánvičku. Je to prověřená klasika.
Nerez
Ideální materiál do kuchyně, ale jen v případě, když je použita ušlechtilá nerezová ocel o dostatečné tloušťce.
Luxusní nerez dřezy mají tloušťku 1,2–1,0 mm, standardní dřezy jsou silné 0,6 mm.
Materiál je korozivzdorný, nevadí mu vysoké teploty, je hladký a bez pórů, snadno se udržuje v čistotě. Zvládne vylitou kávu i víno, nezanechává skvrny.
Granit
Důležité je složení materiálů, proto se nespokojíme s náhražkami, ale volíme prémiové značky (Blanco-Silgranit, Franke Fragranit, Sinks apod.)
Tyto granity mají lepší vlastnosti, jako jsou pevnost, stálobarevnost, odolnost proti nárazu, vrypu, teplotě do 200 °C.
Materiál kvalitních dřezů musí mít 80 % křemičitých písků, zbytek tvoří pojivo a barvivo. Jak je poznáme? Na dotek je dřez hedvábně jemný, ale materiál je tvrdý, neporézní.
Určitě si prohlédneme barevný vzorník kamenů s různými odstíny a strukturou materiálu a nebojíme se kombinovat.
Vodní kámen pryč
Všechny materiály mohou trpět usazováním vodního kamene. Odstraníme ho roztokem octa nebo citrónovou šťávou, necháme působit několik hodin. Použít lze i speciální čisticí pasty (Franke Twister, Toro Silgranit Blanco Activ).
Na umělé materiály platí kartáček se štětinami, na nerez i hrubší houbička. Očistu provádíme 2x za měsíc.
Nepodceňme hloubku
I když máme myčku, neberme dřez jako pouhý doplněk. Je důležitý a nejvíc na něm oceníme velikost a hloubku, což využijeme při mytí nádobí i přípravě pokrmů.
Minimálně žádejme hloubku 190 mm, ale hlubší dřez je lepší. Určitě totiž do myčky hned nestrčíme špinavý pekáč, a když ho pohodlně neopláchneme ve dřezu, bude nás to v kuchyni omezovat.
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.