Článek
Správné rozvržení kuchyně se vyplatí už proto, že každá domácnost má jiné požadavky. V panelákových bytech nám menší prostor často nedovolí dopřát si ani všechny důležité kuchyňské zóny - odkládací, přípravnou, varnou a mycí. Architekt nám podle rozměru místnosti doporučí, zda je praktičtější linka v přímce, rohové řešení, nebo kuchyně ve tvaru U či G.
Příklady rozmístění kuchyňské linky do L a v přímce | |
---|---|
foto: archiv firmy Finep | foto: archiv firmy Scavolini |
Moderna i klasika
Z nabídky kuchyní si určitě vyberou milovníci moderního designu stejně jako ti, kdož touží po zabydlené atmosféře v klasickém stylu. Dáme-li přednost eleganci a střídmosti, jsme spíš zastánci kuchyní klasického stylu, které se hodí do standardních i atypických bytů. Zatímco klasické kuchyně se vyznačují nadčasovým designem a velkou variabilitou, z moderních kuchyní čiší osobitost a vytříbený vkus.
- Modernu preferují lidé s dynamickým životním stylem a tomu odpovídajícími nároky na bydlení. Představám skutečně moderního bytu odpovídá i úroveň zpracování a nabídka barev. Mohou to být hitech kuchyně, kde se používá nerez, hliník a tvrzené sklo, nebo kuchyně ve vysokém lesku. V obou případech je celkový vzhled kuchyně zajímavý a lehký
- Zato rustikální styl je na ústupu, ale může oslovit ty, jež vyznávají tradiční hodnoty a zároveň hledají kvalitní nábytek a design vymykající se průměru. Retro kuchyně spojují kouzlo domova našich babiček s vysokou kvalitou a účelností. I do stylového interiéru lze vhodně zakomponovat moderní doplňky a spotřebiče.
.: Digestoř v kombinaci černé barvy a zlatých prvků, vhodná do rustikálních interiérů.foto: archiv www.cata.cz
Barvy ladí s materiály
Na vzhledu kuchyně se podílí také její barva. Stálicí je bílá. Přímo honosně vypadá ve vysokém lesku v kombinaci s exotickým dřevem, ale v současné době vede sytá hnědá. Zajímavé je spojení antracitové s bukem či ořechem. Svěží vítr do bytu přinese kari a olivově zelená, oranžová či purpurově červená. Elegantní je rubínově červená, kalvádos i capuccino.
.: Svěží vítr do bytu přinese luxusní oranžová kuchyně ve vysokém lesku s pracovním ostrůvkem uprostřed.foto: archiv Nadop
Lehkosti a vzdušnosti moderních kuchyní docílíme zpravidla kombinací materiálů.
- Cenově nejdostupnější je lamino, které se objevuje v mnoha barevných odstínech, ať už v dekorech dřeva či jednobarevné.
- Další možností jsou lakované dřevovláknité MDF desky potažené fólií v mnoha tvarech i odstínech, které lze vzájemně kombinovat. V nabídce jsou matné i moderní lesklé povrchy, ale i povrchy dýhované z ušlechtilých i exotických dřevin.
- Nejkvalitnější a nejdražší jsou kuchyně vyrobené z masivu. Nejen proto, že vypadají nadčasově, ale lze je dobře propojit s ostatními obytnými částmi bytu. K vyhledávaným patří olše, dub, bříza, ale i třešňové, ořechové i kaštanové dřevo.
- Škálu kuchyňských materiálů doplňuje nerezový plech a čiré či matové sklo s pískovaným nebo strukturovaným povrchem. Tyto materiály se objevují i jako výtvarné prvky v mnoha podobách.
.: V kuchyni, kde se uplatňuje hlavně nerez a hliník, získá celkový vzhled na zajímavosti a lehkosti.foto: archiv Sykora
Ergonomie na místě
Při výběru a vybavování kuchyně se zaměříme na využití prostoru kuchyně tak, aby byl z hlediska ergonomie co nejdostupnější. Co radí designéři?
- Doporučují maximální výšku poliček kolem 176 cm, je-li pracovní plocha vysunutá, stačí jen 170 cm.
- Přístupná výška se pohybuje mezi 85 a 115 cm. V menší kuchyni využijeme místo až do stropu s tím, že nahoru ukládáme předměty, které potřebujeme občas.
- Nepohodlné nízké prostory pro ukládání věcí vyřešíme zásuvkovými skříňkami.
- Důležité je funkční rozvržení kuchyňských center. Ať už jde o skladování potravin, přípravu a vaření pokrmů či mytí nádobí. Při přípravě pokrmů se pohybujeme právě v těchto místech, a pokud budou od sebe moc vzdálená, budeme zbytečně přebíhat z místa na místo.
- Pracovní deska umístěná mezi mycím a varným centrem by měla být široká 80 až 120 cm.
- Jestli vaříme na plynu, nepostavíme varnou desku z bezpečnostních důvodů pod okno. Sporák by neměl stát ani vedle dveří nebo na frekventovaném rohu kuchyňské linky.
- V moderních kuchyních se osvědčila pracovní centra v různých rovinách. Nejníže položené bývá varné centrum, abychom snadno dosáhli i na zadní plotýnky. Pohodlné mytí nádobí umožní dřez umístěný minimálně 40 cm od konce pracovní desky a ve výšce 100 cm.
.: Ostrůvkové mycí centrum spojené s barovým pultem vyžaduje zvláštní přívod vody, odpad, i dostatečný prostor k odkládání věcí a chození kolem. foto: archiv firmy Abitare
Spotřebiče a doplňky
Hlavním kritériem při výběru spotřebičů by měla být nízká spotřeba energie, ať už jde o plyn, elektřinu či vodu. Tu mají vesměs spotřebiče zařazené, podle energetického štítku, do skupiny A nebo A+.
Jestliže si pořizujeme novou kuchyň, máme na výběr vestavěné nebo samostatně stojící spotřebiče. Plně vestavěné spotřebiče sjednocují vzhled kuchyně, zejména v malé kuchyni prostor opticky zvětší a přidají mu na eleganci. To neznamená, že samostatně stojící spotřebiče vypadají hůře. Naopak, nerez nebo hliníkové elektrospotřebiče pozvednou o několik stupňů vzhled kuchyně kopírující strukturu a barvu dřeva.
Šetřit nebudeme ani na obkladech, dřezech, digestořích ani na pracovních deskách. Ty se liší vlastnostmi a cenou, např. třícentimetrové dřevotřískové desky potažené fólií vystřídaly silnější MDF desky nebo desky z umělého kamene, ale také nerezové, dřevěné a dokonce desky skleněné.