Článek
Starší generace při krájení ocení například zvýšené prkénko, z kterého pak nakrájené potraviny lehce shrnou na plech. Vhod přijde i prkénko s plochou s výčnělky, které zajistí, aby potravina neklouzala.
Zajímavým designovým tipem je například prkénko, které je skládací a umožňuje je po nakrájení surovin velmi přesně nasypat do hrnce či do mísy pro ně určené.
Pro ty, kdo vaří pro velkou rodinu, se hodí praktická sada prkének v různých barvách, které lze jednoduše uklidit do pro ně určeného boxu. Tento designový kousek nese příznačný název "Index" a umožní zachovat si v kuchyni větší pořádek.
Pro krájení masa je naopak vhodnější zvolit klasičtější kus. Ten by měl být z odolného dřeva a pokud možno co nejmasivnější.
Řeznické prkénko by mělo mít velkou plochu, výšku 3 cm a více, a být co nejstabilnější.
Na krájení pečiva je nejvhodnější dřevěné prkénko
Pečivo je vhodnější krájet na dřevěném prkénku. Pro to je vhodné prkénko s důmyslným roštem, kterým drobky propadají na nerezový tácek. Díky tomu se nerozběhnou všude po pracovní ploše a linka tak zůstane čistá.
Do malých bytů, kde jejich uživatelé šetří každým centimetrem, se hodí prkénko, které slouží zároveň i jako víko ke schránce na chléb.
Moderní krájecí prkénka mají řadu výhod, klasické prkénko má ale jednu nenahraditelnou - dobře poslouží i jako dekorace do rustikálně zařízeného interiéru. V něm vynikne na masivním dřevěném stole. [celá zpráva]