Hlavní obsah

Mistryně vaření? Plynové nebo indukční desky

Pokročilé funkce přivedou špagety bleskurychle do varu a také zabrání, aby se nám guláš připálil. Varné desky mají i další chytré funkce, které rád využije jak sváteční kuchař, tak i zapálený foodie. A je jedno, zda je jídlo nad plamenem, či je v kontaktu s indukcí.

Foto: Mora

Sklokeramické varné desky jsou vybaveny bezpečnostním indikátorem zbytkového tepla, které lze šikovně využít třeba pro rozmrazování nebo přihřívání pokrmů

Článek

O výběru varné desky rozhodují naše preference, zvyklosti, velikost kuchyně i to, jak často vaříme. V malé garsonce si vystačíme s dvouplotýnkou. Ale jestli rádi vaříte a místa je v kuchyni dostatek, doporučujeme typickou šířku 60 cm a více. Velkorysejší prostor nabídne potom i mnohem snazší manipulaci s většími nádobami. A ty jsou pro větší společnost nutností.

Na plynu ovládáte plamen

Na plyn mnozí erudovaní kuchaři nedají dopustit, protože plamen lze rychle a přesně ovládat, a tedy tím i korigovat průběh vaření. Jestliže tedy máte plynovou přípojku, neváhejte! Plynové desky se snadno uvedou do chodu pouhým stisknutím tlačítka, samozřejmostí je dnes i pojistka proti úniku plynu při nechtěném zhasnutí plamene.

Víte, jaké nádobí funguje na indukci?

Tipy a trendy

Náročnější kuchaře může zaujmout například plynová deska o šířce 73 cm, která má pět plynových hořáků s unikátní funkcí MultilevelFlame. Umožňuje velmi přesně nastavit devět úrovní plamene pro nejrůznější kuchařské techniky. Milovníky asijské kuchyně nadchne třeba dvoukorunkový hořák s velmi vysokým výkonem 3,7 kW, který zkracuje dobu přípravy až o 20 %. Dvě robustní litinové mřížky zajistí stabilitu nádobí i při posouvání a současně ochrání povrch desky před škrábanci od nádobí.

Líbí se nám

Praktické jsou indukční varné desky s integrovaným odsavačem par. Nejlépe se osvědčí na kuchyňském ostrůvku, kde je dostatek místa na společné vaření s rodinou, přáteli. Odsavač, decentně ukrytý v desce, pročistí vzduch od výparů i mastnoty. Nebude bránit ve výhledu ani překážet u hlavy, jako je tomu v případě klasické závěsné digestoře.

Indukce drží rekord v rychlosti

Indukční desky velmi rychle pracují, a navíc do okolí hrnce neuniká zbytečně teplo. A tím jsou i úsporné, přesné a bezpečné i pro zapomnětlivce. Když hrnec z plotny sejmete, přestane během chvilky hřát. Hospodyňky ocení i snadnou údržbu. Naprosto jedinečná je možnost flexibilního propojování zón, takže lze vařit i v atypicky objemném nádobí.

„Funkce Connexion Zone a FlexiCook umožňuje spojit dvě varné zóny umístěné vlevo za sebou. Varnou zónu FlexiMax naproti tomu tvoří dvě vzájemně spojené zóny v zadní části desky. Její plocha je o 28 % větší, než je plocha boční flexi zóny,“ vysvětluje Darina Papáčová z firmy Whirlpool.

Úplnou svobodu vaření nabízejí nejvyšší modely, kdy můžete neomezeně vařit na celé ploše varné desky v nádobí jakéhokoliv tvaru a velikosti. A díky funkci Chef Control lze měnit intenzitu ohřevu pouhým posouváním nádobí.

Asistované vaření

Některé indukční desky nabízejí i automatické programy pro asistované vaření. Pokud doma přicházíte ke stolu postupně, bude se vám hodit udržování hotových pokrmů při teplotě 70 °C. Určitě využijete i rychlý var většího množství tekutiny bez přetečení nebo naopak řízený ohřev pod bodem varu: to v případě, když budete třeba chystat guláš.

Šikovná je i funkce pro opatrné rozpouštění másla nebo čokolády při 42 °C nebo pro grilování s přesnou úrovní propečení pokrmu. Oceníte i plynulé ovládání desky v rozmezí 0-9. „Umožňují to speciální invertorové induktory, které fungují na jiném principu než běžné induktory,“ říká Jana Neuszerová ze společnosti Mora.

S rámečkem, bez rámečku a s fazetou

Jaké jsou výhody nejrůznějších hran varných desek? Kovový nerezový rámeček chrání varnou desku po celém obvodu při manipulaci s nádobím a zabraňuje přetečení. Bezrámečkové provedení se zkosenými hranami představuje klasiku a hodí se pro umístění varného panelu na pracovní desku. Broušené hrany ve tvaru písmene C zase nabízejí perfektní zafrézování varného panelu do pracovní desky.

Anketa

Kdybyste se měli rozhodnout mezi plynovou deskou a indukční, která by to byla?
Plynová
27 %
Indukční
69,9 %
Ani jedna
1,9 %
Bylo by mi to jedno
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1331 čtenářů.

O kuchyň pečujte pravidelně. Poradíme, na co nezapomenout

Jak na to

Související články

Minikuchyně zvládnou víc, než čekáte

Díky minikuchyňkám a úsporně řešeným kuchyňským sestavám vytvoříme praktický a inspirativní prostor pro přípravu pokrmů i v malém bytě.

Jak se zbavit nelibého pachu v lednici

I v té nejpečlivěji vedené kuchyni se to může čas od času přihodit. Člověk otevře lednici a zjistí, že se z ní line poněkud nelibý pach. Důvodů může být hned...

Výběr článků

Načítám