Článek
Vlevo na samý začátek je vhodné umístit lednici s mrazákem (potraviny potřebujeme uskladnit). Navazovat má pracovní plocha, dále dřez s myčkou, kde potraviny omyjeme, nakrájíme, pokračuje další pracovní plocha a pak teprve následuje varná deska (sporák), odkladní plocha, vestavěná pečicí trouba a mikrovlnka.
Tři funkční zóny kuchyně |
Jde o zónu skladovací, varnou a mycí, které vždy při zakládání kuchyně respektujeme.
Pracovní deska a nejbližší prostor
Pracovní deska má být z odolného a snadno omyvatelného materiálu. Nutný je i přesah desky přes hranu korpusu spodní skříňky, nejlépe 1–3 cm. Pozor dáváme i na typ úchytek. Robustní hranaté nás při malém přesahu desky mohou na spodních skříňkách tlačit do nohou. Také je příjemné, když je deska mírně zaoblená nebo má lehce zkosenou hranu.
Mezi varnou deskou a dřezem je hlavní pracovní plocha. Má být dlouhá minimálně 90 cm, příjemných je 140 cm. Když bude rozptyl mezi dřezem a sporákem menší, nemáme kam odložit pracovní pomůcky.
Vzdálenost mezi pracovní plochou a horními skříňkami má být alespoň 50 cm (záleží ale na výšce konkrétní postavy). Podstatná je i pracovní plocha směrem na druhou stranu od sporáku a dřezu. U obou prvků počítejme minimálně s délkou 40 cm do stran, jde o tzv. odkládací místo.
Pravidlo pro každou kuchyni (do L, podélná, do tvaru U): prostor mezi dvířky na jedné straně a pracovní deskou na druhé musí být minimálně 120 cm. Jedině tak je můžeme pohodlně otevřít a v kuchyni se volně pohybovat.
Dřez
Obecně platí: dřez musí být blízko myčky a odpadního koše. Výška horního okraje dřezu pro osobu vysokou do 160 cm je 90 cm, člověk do 172 cm potřebuje dřez ve výšce 98 cm od podlahy a vyšší postavy 106 cm. Jedině tak se nebudeme při oplachování ohýbat.
Varná deska a digestoř
Praktické je mít varnou desku zakomponovanou do pracovní desky: lépe se udržuje v čistotě a také zvětšuje pracovní plochu. Digestoř má být nad varnou deskou ve výšce 65 cm, u plynového sporáku má být odsavač par výše – nejlépe 75 cm.
Pečicí trouba a mikrovlnka
Trouba s mikrovlnkou se dávají do samostatného nábytkového korpusu, mikrovlnka je obvykle nad troubou. Trouba má být ve výšce pasu. Lépe se tak vysunují těžké horké pekáče. Mikrovlnka může být ve výšce očí.
Pozor na okno |
---|
Okno v kuchyni je báječná věc, ale pozor na otevírání: spodní okraj okna nemá být v úrovni pracovní desky. Jestliže to není možné, zvolme okno posuvné či výsuvné. Důležité je i umístění baterie, která nesmí překážet. Pro jistotu lze vybrat sklopné provedení. |
Rady od profesionálů
Jaké materiály a povrchové úpravy jsou nyní oblíbené?
Stále se preferují odstíny bílé a krémové v kombinaci se dřevem, nejčastěji dubem nebo americkým ořechem, oblíbený je vysoký lesk. Z materiálů je to lakovaná MDF podle barevného vzorníku RAL.
Levnější jsou lamináty nebo lamina v lesku či polomatu. Samotné dřevo se používá ve všech možných variantách: od čistě zpracované dýhy až po surový masiv.
Co zákazníkům doporučujete nebo naopak vymlouváte?
Často se setkáváme s velmi minimalistickými návrhy architektů: kuchyně bez úchytek, pracovní desky bez přesahů. Na první pohled lahodí oku čistota provedení, ale majitelé si později stěžují, že se v tom tzv. nedá žít.
U kuchyně s kompletně elektricky řízenými výsuvy a výklopy zase může nastat problém při výpadku proudu. Jinak se snažíme klientům poradit a nalézt řešení, které hlavně bude respektovat užitnost kuchyně. Pro lepší přehlednost např. doporučujeme spodní skříňky nahradit zásuvkami místo klasických dvířek.
Tereza Severýnová, www.lugi.cz