Článek
Nemusíte mít drahý profesionální kávovar, tajemství dobré kávy tkví i v něčem jiném. Důležitá je kvalitní kávová směs, hrubost mletí.
Zakoupená káva musí být čerstvě upražena, což poznáte podle toho, že intenzivně voní. Výhodou jsou spíše menší balení kvůli uchování čerstvosti a také díky více druhům káv zjistíte, která vám nejvíce chutná.
Kávové stolky inspirované krásou zrn doladí podávání nápoje k dokonalosti
Meleme, meleme…
Různé druhy kávy vyžadují jinak namlít zrno. Třeba oblíbený french press má rád hrubší namletí, strukturou má připomínat krystalový cukr.
Na espresso je vhodné kávové zrno jemně umleté. Po zalití horkou vodou probíhá extrakce několik desítek sekund. Během krátké doby se rozvine do plného aromatu. K přípravě použijte vždy čerstvou vodu, nejlépe měkkou až středně tvrdou. Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti.
Cukr a mléko není hřích, ale pokud je káva správně upražena a připravena, získáte základní chutě (sladkost, slanost, kyselost, hořkost) a nemusíte si ji již doslazovat.
Jestliže máte rádi mléko, určitě věnujte pozornost jeho kvalitě! Často se stává, že lidé mají výtečnou výběrovou kávu a zalijí ji nekvalitním mlékem.
V čem si připravit horký nápoj na zahřátí
Oblíbený šálek
S kávou si spojujeme pocit pohody, klidovou atmosféru a hezké věci kolem sebe. Důležitý je proto i šálek, do něhož kávu servírujeme. Skvělý je porcelán, protože dokáže udržet teplo mnohem déle.
Jak poznat nekvalitní směs?
- Odhalíte ji podle slámové a kouřové chuti. Je cítit po vinném korku, po arašídech, nebo dokonce jako mokrá juta. Kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť.
- Někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí nežádoucí chutě a vůně. Po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel.
Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej kávy, On-line prodej kávy
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kávovary a espressa, Káva