Hlavní obsah

Kaple ze dřeva a kamene. U Brna dokončili architektonický unikát

Nesvačilka

Trvalo to celé století, ale Nesvačilka na Brněnsku se konečně dočkala. Vznikla v ní dlouho plánovaná kaple Panny Marie Bolestné. Po technické stránce jde o architektonický unikát. Dřevěný objekt má přídomek přírodní kaple, má netradiční kruhovitý půdorys a svými detaily přímo odkazuje na křesťanskou víru.

Foto: archiv Farnost Moutnice

Kaple Panny Marie Bolestné v Nesvačilce je vyrobena z kamene a ze dřeva.

Článek

Slavnostně vysvěcena bude ve středu 8. května ve 14:00. Kaple leží jen kousek na jih od Brna, v zemědělské krajině. V noci bude v této oblasti polí na dohled od moravské metropole, svítit bude jako pomyslný maják na břehu moře.

Vznikla především z darů lidí

Plány na její stavbu sice vznikly již před sto lety, kdy byl založen dokonce nadační fond na její stavbu, projekt ale po nástupu komunismu skončil v šuplíku. Teprve v roce 2008 se k němu farníci se svým duchovním René Strouhalem vrátili. Práce na jedinečné stavbě trvaly deset let, přišly na 24 milionů korun, přičemž většinu z těchto peněz věnovala na vybudování objektu veřejnost.

„Kaple vyrůstá ideově z boží přírody, ve svých prvcích zhmotňuje myšlenku bolestné Panny Marie, je celá ruční prací i návratem k středověkým řemeslům s prvky moderní architektury,“ vysvětlil Strouhal. Upraveno je i její okolí tak, aby šlo o zelenou oázu klidu a míru, v níž najde útočiště nejen věřící, ale jakýkoli poutník či turista, který nový svatostánek navštíví.

Mlýnský kámen na oltáři

Objekt, jehož základní kámen posvětil v roce 2009 při návštěvě Brna papež Benedikt XVI., vznikl podle návrhu architekta Jan Říčného, který jej vytvořil se svými kolegy z ateliéru RCNKSK. Sedm ručně tesaných trámů podpírá dřevěný tubus, osmý tvoří vertikálu připomínající kříž. Pětapadesát oken budovy odkazuje na slzy Panny Marie.

Strop kaple ve tvaru vejce připomíná narození Krista. Hliněný oltář vystupuje přímo z podlahy, která je rovněž z udusané hlíny. Součástí svatostánku, do něhož se ukládají hostie, je starý mlýnský kámen.

„Srdečně zveme na vysvěcení a otevření kaple nejen všechny ty, kteří na ni přispěli a věřící, ale i širokou veřejnost od milovníků architektury až po turisty,“ doplnil kněz.

„Největším zázrakem je pro mě to, že nám i v této nelehké době posílají lidé z celé republiky finanční příspěvky na dostavbu kaple,“ zdůraznil duchovní. Objekt sice stojí, ale všechny práce ještě neskončily. Budou se pořizovat varhany, vznikne oltář pro venkovní slavnosti s účastí více lidí a brzy se začne pracovat na čtrnácti kamenných zastaveních plánované křížové cesty.

Oprava kapličky u křemešnické studánky spojila síly města i občanů

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám