Článek
Je praktické zvolit stůl vždy větší, než potřebujeme: pro klasickou čtyřčlennou rodinu se hodí nábytek se šesti místy. Je to pohodlné (váza s květinami, konvice s čajem ani svíčky na stole nepřekážejí) a v případě návštěvy to jenom oceníme.
Jídelní stůl se nemá krčit v kuchyňském koutu. S trendem propojování místností našel své místo na cestě mezi kuchyňskou linkou a obývacím pokojem, nebo přímo v něm.
Nejvíce vyhledávané je dřevo masivní nebo dýhované. U takového stolu, s bytelným vzhledem, je radost sedět! Další možností je kombinace dřeva a skla nebo dřeva a kovu, kovu a skla. Kov a sklo ale působí studeněji, konkrétně na skleněné desce je vidět každá nečistota a někomu tento materiál při stolování nevyhovuje (sklo je čiré, matné nebo i pískované, vždy ale bezpečnostní, kalené).
Tvary a rozměry
Kulatý stůl nikoho neupřednostňuje, nestaví do čela, všichni stolující na sebe dobře vidí. Jistou nevýhodou je vyšší náročnost na prostor. Pro kruhové stoly platí, že průměr 100 cm se hodí pouze pro 3–4 osoby, pro další dvě je dobré přidat vždy 25 cm. Kulatý stůl se krásně vyjímá ve velké místnosti, nejlépe čtvercového půdorysu.
Obdélníkový stůl je velmi oblíbený, nejžádanější je šestimístný. Konkrétní velikost stolu volíme podle prostoru v místnosti. Minimálně pro 6 osob potřebujeme stůl délky 150 cm, za optimální se má délka 175 cm a komfortní rozměr je 210 cm.
Pro čtyři osoby volíme obdélníkový stůl o velikosti 80x140 cm. K jakémukoliv delšímu stolu nezapomeneme pořídit větší svítidlo, které osvětlí celou plochu. K minimalistickému stolu se skleněnou deskou se hodí výraznější lustr, k dřevěnému masivu volíme jednoduchost.
Čtvercový stůl se vyplatí pro singl osoby do garsonky, lze ho snadno umístit ke zdi, a ušetřit tak místo. Pro dvě osoby je vhodný rozměr alespoň 80x80 cm. Řešením pro jednu až dvě osoby jsou i různé stolky s deskou, pojízdné rychle přesunovací desky, případně i barový pult.
Ke stolu patří židle
Židle kupujeme zásadně se stolem, protože je nutné vyzkoušet, jak se na nich právě u konkrétního stolu sedí. Nikde nás nesmí tlačit spodní desky, důležité je sladit i styl, velikost a materiál. Deska jídelního stolu má být 25–35 cm nad sedákem židle a současně 75 cm nad zemí. Menší jídelny potřebují subtilnější židle, lehčí, mohou být i sklápěcí. Velké jídelny snesou masivní židle s vyšším opěrákem, područkami a měkkým čalouněním.
Při koupi židlí sledujeme nejen kvalitu, ale i náročnost na údržbu. Dřevo, ergonomicky tvarovaný plast se snadno setře, u čalounění volíme materiály odolné vůči znečištění (osvědčila se i kůže, umělá kůže), potahové látky na židle snímatelné a pratelné.
Stůl sám o sobě není nic, teprve ve spojení s židlí dává smysl. Dopřejme jim tedy prostor: jako minimální volné místo pro odsunutí židle od stolu potřebujeme alespoň 60 cm, optimálně 75 cm.