Článek
Jestliže si musíme při vyndávání talířů z police kuchyňské linky stoupat na špičky, zeštíhlíme tak sice svá lýtka, ale budou nás bolet bedra kvůli nepřirozenému záklonu. Z nízko posazené pracovní desky nás zase kvůli věčnému hrbení bolí šíje a svaly mezi lopatkami. Máme-li na cestě k varné konvici nějakou překážku, můžeme ji špatně chytit a opařit se.
- Správné řešení kuchyně umožňuje plynulý pohyb v tzv. pracovním trojúhelníku (mycí část - dřez, varná část - sporák, přípravná a skladovací část - lednice). Jednotlivá místa nesmí být od sebe moc vzdálená, ani by si neměla překážet. To se týká i rozmístění elektrospotřebičů.
- Abychom se v kuchyni cítili co nejlépe, pomůžeme si ergonomickými zásadami. Respektují potřeby a pohyb uživatele či uživatelky kuchyně.
Srovnáme míry, doladíme plynulost
Kdo tráví čas v prostorné kuchyni, často si na trase mezi sporákem, komorou a ledničkou připadá jako na štafetové dráze. Kuchyň neslouží k tomu, abychom se v ní umačkali, nebo po ní běhali. Vše má být tak akorát po ruce.
Nejdříve zjistíme, zda je naše kuchyň dobře rozvržená. Začneme u lednice. Od ní bychom se měli bez problémů dostat k odkládací ploše, pak k dřezu. Následovat má přípravná plocha a vedle sporák. Nakonec by nás měla čekat servírovací plocha - stolek, barová deska.
- Jednotlivá místa jsou pro praváky seřazená ve směru zleva doprava, pro leváky v opačném směru. Je jedno, zda jsme se pohybovali přímočaře, nebo v oblouku či kruhu - pohyb má být bez překážek a neměli bychom překonávat velké vzdálenosti.
- Výše zmíněný pracovní trojúhelník optimálně po součtu délky stran nepřesáhne 6 m. A je rovnostranný.
- Nejméně se nachodíme v kuchyni ve tvaru U a v kuchyni s ostrůvkem. Hůře na tom jsou jednořadá kuchyně a ve tvaru L.
- Pro pohyb bez narážení do překážek je dobré mít kolem stolu a židlí, tedy kolem jídelní části, aspoň 90 až 100 cm místa. U kulatého stolu ještě více.
Pracovní plocha
Prostor na manipulaci se surovinami a jejich přípravu by neměl být menší než 90 cm. V jeho blízkosti nesmí chybět zásuvka nebo jiný typ uskladnění kuchyňských nástrojů (kvedlačky, vařečky, nože, stěrky, otvíráky atd.).
- Pracovní plocha se má nacházet 5-10 cm pod úrovní ohnuté paže, když stojíme vzpřímeně.
- Plochy z obou stran sporáku (přípravná a odkládací) by neměly mít menší šířku než 40 cm.
Dřez, myčka
Dřez a myčka jsou v těsné blízkosti. V dřezové skříňce by měl být odpadkový koš.
- Dřez má být umístěn alespoň 30 cm od konců pracovní desky. Voda z něho tak nestříká do hrnců na sporáku nebo na podlahu, po níž bychom mohli uklouznout.
- Abychom se při mytí nádobí nemuseli ohýbat, dřez umístíme mírně nad pas, asi tak 5 cm pod úroveň ohnuté ruky.
Sporák
Pro lepší přehled o vaření v hrncích může být varné centrum posazeno níže, než třeba dřez, aby nás při ohýbání během mytí nádobí nebolela záda. Doporučuje se asi 10 až 15 cm pod úrovní ohnuté ruky.
- Sporák kvůli špatnému přístupu neumísťujeme až do rohu.
- Kolem varné desky by mělo být aspoň 30 cm prostoru. Pod oknem není ideální místo - u plynové desky nebo sporáku - může se totiž stát, že průvan plamen zhasne.
- Trouba se umisťuje mezi úroveň očí a pasu tak, že zpravidla bývá dno trouby ve výšce 115 cm. Před troubou je zase potřeba ponechat volné manipulační místo, a to cca 100 cm.
- Do digestoře nad sporákem nesmíme narážet hlavou, zároveň má být umístěna tak vysoko, aby odtáhla co nejvíce pachů a par.
- Nad elektrickou varnou plochou digestoř montujeme ve výšce alespoň 65 cm, nad plynovou je nutná minimální výška 75 cm.
Kuchyňská linka
Často míváme problém s prostorem na různé věci. Na ty drobné, lehké použijeme košíky, závěsné police, výsuvné zásuvky. Těžké a méně často užívané věci umístíme v soklu pod spodními skříňkami.
- Horní skříňky se snáze otevírají, jsou-li opatřeny výklopným systémem. Závěsný systém dvířek tak pohodlný není.
- Výšku skříněk si určíme podle naší tělesné výšky tak, aby častěji používané nádobí bylo uskladněné v pohodlném dosahu.
- Horní skřínky či police mají mít šířku 15 až 30 cm, aby všechny uložené věci byly dobře vidět.
- Máme-li skříňky a police až po strop, využíváme skládací schůdky.
Veškerou pracovní plochu dostatečně osvítíme. Nejvhodnější je jednolité světlo, které nevrhá stíny. Nevolíme ale centrální osvětlení kuchyně. Mnohem lepší je bodové osvětlení nebo světla zabudovaná pod horními kuchyňskými skříňkami. Vhodné jsou i delší zářivkové trubice.
S čím pomůže kuchyňské studio
Když si kuchyň zařizujeme zcela nově a máme dost peněz, využijeme kuchyňská studia. Co nabízejí?
- Instalační výkres a zajištění technických podmínek pro instalaci kuchyně.
- Vestavné spotřebiče, kuchyňské doplňky, obklady a osvětlení.
- Dopravu na místo, odbornou montáž a zapojení.
- Poradenskou službu a servis v oblasti financování.
- Možný je nákup na splátky, studio zajistí spotřebitelský úvěr.
- Kuchyňská studia nabízejí 3D vizualizaci naší potenciální kuchyně, na internetu jsou často zveřejňovány fotografie už realizovaných projektů.
Lidé často podřizují rozmístění kuchyně poloze odpadů, přívodů elektřiny a vody. Stojí to peníze, ale lze je v mnohých případech přeinstalovat. Ovšem rozhodnout musí i naše potřeby. Je na specialistovi, aby konkrétní problém vyřešil. Může jít až do takových podrobností, jako je umístění drobných spotřebičů (mj. mixér, robot, kávovar, kráječ, šlehač, rádio, případně CD/DVD přehrávač a televizor).
Jak často a kde jsme v kuchyni
20 % prostor skladování
20 % dřez
18 % přípravné práce, pracovní plocha
18 % vaření, sporák
16 % chladnička
3 % pečení, trouba
Správný pohyb v kuchyni
- Páteř se při práci nemá ohýbat o víc než o 20 stupňů.
- Tvrdá podlaha z dlaždic může trvale zatěžovat vazy, klouby i páteř.
- Ideální je měkčí podlaha (např. z korku či plovoucí dřevěná podlaha).
- Nezapomínáme na dostatečné nasvícení pracovní plochy, světlo z odsavače většinou nestačí.
- Těžké kusy nádobí či spotřebiče nedáváme na špatně dostupná místa.
- Eliminujeme počet výstupků a vyčnívajících hran v místech, kde se nejčastěji chodí.