Článek
Víno byste měli skladovat v tmavých prostorách, ideálně zcela bez možnosti dopadu slunečních paprsků. Světlo totiž může negativně ovlivnit kvalitu skladovaného nápoje, zejména jeho aroma a také barvu. V místnosti, kde vinné lahve uložíte, by také měl být dostatečně vlhký vzduch a konstantní teplota.
Správné skladování vína se vyplatí. Foto Naoko
Pokud jste majiteli vinného sklípku nebo o jeho založení uvažujete, pak ideální teplota v něm by měla být mezi 9 - 13°C, teplotní výkyv by neměl být větší než 1°C. V takovém prostředí mají vína velmi dobré podmínky k tomu, aby mohla dozrát.
Vinotéka pro každého
Výhodou domácí vinotéky je zejména udržení stabilní teploty. Foto Siemens
I v případě, že nemáte možnost vybudovat si vlastní vinný sklípek, můžete mít svou domácí vinotéku. Řešením je pořízení klimatizované skříně na vína. Jde vlastně o jakousi sestru klasické lednice, která má prosklená dvířka a možnost nastavitelné teploty.
Pořizovací cena je od deseti tísíc do několika desítek tisíc korun. Odvíjí se od vybavení a provedení. Na trhu jsou modely například s policemi z dubového dřeva, či kovu. Liší se i provedení vnějšího pláště, oblíbené jsou spotřebiče v nerezu.
Vinotéka jako součást moderní kuchyně. Foto Electrolux
Výhodou je to, že takovou vinotéku můžete snadno přemístit podle svých potřeb, některé modely jsou vybavené kolečky. Tyto spotřebiče mají i jednoduché ovládání, a díky vnitřnímu klimatu budou lahve uložené ve správné teplotě.