Na Štědrý den se u svátečního stolu scházejí celé rodiny. Ať už společně usednou k velkému či malému stolu, důležité budou tři věci: sváteční atmosféra, krásno a soulad. Nebojme se pojmout vánoční stolování hravě. Uděláme radost dětem a vlastně i sobě.
Článek
Při rodinném svátečním stolování stačí dodržet pár základních pravidel etikety. Ke stolu usedáme ve svátečním oděvu. Starší osoby sedí v čele stolu, děti po levém boku rodičů.
Ubrus přesahuje přes okraj stolu 30 cm. Zakrývá nohy stolovníků, případně se dotýká plátěných ubrousků na jejich klínech. Používáme látkové ubrousky, papírové pouze se svátečním dekorem, a to jako podklad při vrstvení talířů, nebo k otření prstů.
Velké podkladové talíře leží na stole po celou dobu hodování, nejlépe s ubrouskem na povrchu, aby přikládané talíře necinkaly. Na velký talíř umístíme talíře pro jednotlivé chody, menší talířek či miska s předkrmem pro první chod je navrchu.
Sklenice stavíme vpravo od talíře, nejblíže je aperitiv, dále sklenice na vodu. Na stůl nepokládáme více než tři sklenice pro jednoho stolovníka.
Stůl ozdobíme různými aranžemi, třeba větvičkami ve váze, dbáme ale na to, aby hodovníkům nepřekážely ve výhledu na ostatní.
K osvětlení použijeme obyčejné svíčky, aromatické by narušovaly požitek z jídla.