Článek
Vinotéky používáme ke krátkodobému i dlouhodobému uchování vína. Oblíbené jsou samostatně stojící modely, k dostání jsou ale i vestavné typy.
Lahve s vínem do chladničky ukládáme v ideální horizontální poloze, kde jsou chráněny proti zápachu, vibracím, kolísání teplot a vlhkosti.
Pokud pijeme jen jeden druh vína (bílé nebo červené), stačí, když si pořídíme vinotéku jednozónovou. V opačném případě zvolíme spotřebič vícezónový.
Při výběru sledujte tyto parametry
Kapacita je přímo úměrná našim potřebám a představám o množství uloženého vína. Závisí tedy na velikosti užitného objemu.
Nižší třída vinoték pojme lahve v řádu jednotek. Modely vyšší třídy dokážou uchovat v ideálních podmínkách i dvě stě lahví. Vnitřní prostor je u vyšších modelů rozdělen kvalitními dřevěnými rošty.
Hmotnost je důležitá v případě, že chladničku postavíme na skříňku. Pak musíme znát váhu spotřebiče i obsahu lahví.
Teplotní zóny – podle počtu teplotních zón, v nichž se nastaví í konkrétní teplota, se vinotéky dělí na jedno- a vícezónové. Ve vícezónových modelech lze nastavit teplotu v samostatných oddílech. Některé typy mají oddělené teplotní zóny, v nichž se teplota shora dolů snižuje, takže červené víno se v nich skladuje nejvýše, následuje bílé a nejníž bude šumivé.
Způsob chlazení si lze zvolit mezi termoelektrickým článkem a kompresorem. Výhodou článku je ekologičnost, nulová hlučnost a vibrace, nižší pořizovací cena. Nevýhodou je nižší chladicí výkon a vyšší spotřeba. Provoz kompresoru je sice o něco dražší, ale má nízkou spotřebu a především vysoký chladicí výkon.
UV filtr mají vybrané modely vinoték se skleněnými dveřmi. Filtr zabraňuje pronikání škodlivého slunečního záření, jež negativně ovlivňuje kvalitu vína.
Konstrukce polic – dřevěné police dobře udržují optimální vlhkost a navíc vypadají luxusněji než police drátěné.
Rozměry mají odpovídat vybranému spotřebiči a místu, kam ho postavíme.
Design je individuální záležitost, vybíráme takovou chladničku, která zapadá do našeho interiéru.
Cena se pohybuje od 3000 do 100 000 Kč podle počtu teplotních zón a kapacity lahví (16–200 kusů).
Teplotní rozsah je cca 5–20 °C.
Výhody a nevýhody
Vinotéky nabízející ideální teplotní a vlhkostní podmínky pro uchování vína mají vyšší spotřebu energie.
Vícezónové modely disponují odděleným nastavením teploty, ale jsou dražší než jednozónové.
Skla dveří s UV filtrem zamezují průchodu nepříznivých paprsků světla, ale zabírají místo na lahve.
Ideální teploty pro skladování vína
Bílé 7 až 12 °C
Červené 15 až 18 °C
Růžové 7 až 12 °C
Šumivé 5 až 7 °C
Perlivé 8 až 10 °C