Článek
Před začátkem fermentace se vždy vyplatí zjistit si, jaké je potřebné vybavení. My se zaměříme na vybavení pro nakládání kimči. Základem je v zásadě sklenice nebo nádoba se širokým hrdlem o takovém objemu, v jakém se chystáte připravovat pokrm. Víko by mělo být opatřené kvasnou zátkou (tedy jednosměrným ventilem, který umožňuje vznikajícímu oxidu uhličitému unikat ven, ale díky vrstvě vody nepustí vzduch dovnitř nádoby).
Ideální jsou kvašáky, alternativa korejského hrnce onggi
„Pro fermentaci jsou nejideálnější masivní kameninové kvašáky, které jsou zpravidla objemnější a umožní přípravu velkého množství kimči. Pokud si dáte práci, seženete je v mnoha bazarech. Kvašák je keramická nebo kameninová nádoba určená přímo pro fermentaci. Vyrábějí se ve dvou základních variantách – se žlábkem na vodu ve víku nebo otevřené – a mají různé velikosti, tvary i designy. Vybírejte je podle toho, co chcete a budete fermentovat. Pro většinu domácích fermentistů jsou nejlepší volbou kvašáky o objemu zhruba 4-7 litrů,“ uvádí Kathryn Lukasová a Shanea Petersonová v knize s názvem Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture.
Hliněné nádoby jsou navíc krásným dekorativním kouskem. V Koreji se kimči připravuje v onggi, což jsou hliněné nádoby používané po staletí ke skladování potravin. Pro kimči se využívají zpravidla neglazované kousky s mikroporézní strukturou. Kvasit pak nechávají kimči v hrncích původně pod zemí. Tvary a velikosti onggi jsou velmi rozličné, podle lokality, ze které pocházejí.
Mějte na paměti, že části pokrmu mají v nádobě zůstat ponořené, a ne plout na hladině. V nádobě, která nemá stlačování zajištěné speciálním víkem nebo pružinou, je vhodné volit zatěžkávací závaží.
Hotové kimči pak po zkvašení můžete skladovat v lednici. Chcete-li, aby to mělo i vizuální kouzlo, použijte skleněné nádoby v retro stylu s dobře těsnícím víkem.
Obecně dobře poslouží zavařovací sklenice s patentním uzávěrem a těsnící gumou s odolnými klipy z nerezové oceli. Díky gumovému těsnění se nemusíte obávat nechtěného protečení tekutiny, což se u hodně aromatického kimči (jehož součástí je i česnek a rybí omáčka) určitě vyplatí.
Domácí příprava kimči má řadu výhod. Salát vzniká z relativně levných surovin, jejichž základem je čínské zelí, takže se finančně vyplatí. A navíc si můžete recept vyladit podle svých chutí a také ovlivnit míru pálivosti pokrmu.