Článek
Kvalitu čaje ovlivňuje významně způsob jeho skladování. Nevyhovuje mu vzduch, natož světlo!
Proto si vybíráme kvalitní dózy z keramiky, porcelánu i z tmavého skla se zabroušeným víčkem nebo silikonovým těsněním, které skladujeme na chladném a temném místě. Výběr a příprava čaje už závisí na příležitosti, při níž ho pijeme, na chuti i na ročním období či atmosféře.
Při přípravě čaje používáme dobrou pramenitou vodu nebo vodu z vodovodu, kterou můžeme přefiltrovat. Zásadně ji nepřevařujeme, aby neztratila svůj charakter.
Každý druh čaje vyžaduje jinou teplotu vody na zalití a jinou dobu louhování.
Většina zelených čajů je vícenálevových, zato černé čaje zaléváme jen jednou. Abychom si vychutnali jejich specifickou chuť, neochucujeme je cukrem ani citronem.
K přípravě čaje nám poslouží konvička nebo gaiwan (speciální šálek menšího objemu s pokličkou, který slouží k přípravě a pití čaje), nejlépe porcelánová nebo keramická. Hodí se i konvice skleněná nebo z nerez oceli. Zásadně nepoužíváme kovové konvice, které by mohly čaj znehodnotit. Konvičku pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy ji nečistíme agresivními prostředky. Před zalitím čaje konev vypláchneme horkou vodou kvůli předehřátí.