Článek
Speciální boxy, v nichž můžeme uskladnit více druhů vín, mají uvnitř nejméně dvě zóny s nastavitelnou teplotou i vlhkostí vzduchu. Čerstvý vzduch v domácí vinotéce zajišťuje filtr s aktivním uhlíkem, cirkulaci má na starosti ventilátor.
Sklon a výšku umístění police uvnitř libovolně nastavíme tak, aby bylo lépe vidět na viněty uložených lahví. Některé police jsou i výsuvné.
Nákup domácí vinotéky
Při nákupu sledujeme spotřebu elektrické energie, hlučnost, objem přístroje a počet míst pro uskladňované lahve. Za menší vinotéky pro 20 lahví počítáme s cenou od 10 000 Kč. Vinotéky s větším objemem a čisticím uhlíkovým filtrem stojí zhruba 30 000 Kč.
Může se zdát, že domácí vinotéku nahradí klasická lednička, ovšem v ní víno trpí otřesy a častým osvětlováním prostoru během jejího využívání. Pozor také na vinotéky začleněné do nábytkových soustav!
Blízko vinotéky by neměla být zabudována myčka, která svými otřesy může vínu uškodit. Některé vestavné vinotéky jsou svou konstrukcí proti otřesům doslova obrněny.
Víno jako investice
Správné uskladnění si zaslouží zejména investiční víno. V tomto případě volíme profesionální vinařské boxy a sklady. Můžeme si také pronajmout box u specializované vinotéky, přičemž naše víno nemusí nutně pocházet z produkce daného vinařství.
V obou případech získáme zvláštní certifikát, kterým prokážeme kontrolované uskladnění vína. Tento dokument využijeme, když se rozhodneme prodat víno jinému investorovi.
Jak víno servírujeme
Konzumace vína by měla být obřadem, provázeným nejlépe dobrým jídlem i společností.
Neservírujeme víno, které právě návštěva přivezla. Zejména starší vína by měla alespoň dva týdny odpočívat, aby se tzv. vyrovnala po otřesech během převozu.
Víno chladíme na teplotu vhodnou k podávání, někdy je na etiketě výrobku uvedena i doporučená teplota konzumace. Pro šumivá vína je vhodná teplota podávání 4-6 °C, ke konzumaci pak 7-9 °C.
Suchá bílá vína chladíme na 5-7 °C, konzumujeme, když mají 9-11 °C.
Sladká a zralá vína snesou vyšší teploty konzumace než vína mladá.
Bílé víno konzumujeme krátce po vytažení z boxu.
Červené víno necháme hodinku před podáváním volně prodýchat, nejlépe v karafě.
Sklenice podle objemu
Objem sklenice se liší podle typu vína. Červená vína lépe dýchají ve sklenicích většího objemu, kolem 400-600 ml. Chuť a aroma bílých a růžových vín lépe vyniknou ve sklenicích o objemech 200-400 ml. Pro šumivá vína jsou vhodné menší sklenice zhruba o objemu 150-250 ml.
Sklenice má mít co nejtenčí sklo kvůli vychutnávání při napití. Dále i stabilní podstavec a pohodlnou délku nožky.
Typy sklenic podle tvaru
Flétna je směrem k vrcholu mírně zúžená; hodí se pro podávání šumivých vín.
Tulipán se také zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval aromatický projev vína, má ale nahoře vyhnutý okraj, takže se vůně lépe uvolňují přímo do nosu. Podle objemu je vhodný pro bílá, červená i růžová vína.
Balon má kulatý tvar a otevřenější hrdlo, patří červeným vínům.