Článek
Výrobci dřezů rychle pochopili, že starý dobrý dřez se tak trochu dostal na vedlejší kolej, a snažili se jeho pozici vylepšit. A to se jim stoprocentně povedlo. Dneska dřez neslouží jen na oplachování, ale lze ho směle nazvat multifunkčním mycím a pracovním centrem.
Podle čeho vybíráme
Při výběru dřezu musíme uvážit, k jakému účelu nám bude sloužit. Budeme-li v něm např. umývat velké nádobí, které nechceme dávat do myčky, volíme větší rozměry. Velké dřezy se rovněž uplatní v početnějších rodinách a tam, kde se hodně a často vaří.
Pro určení výšky a hloubky dřezu zkusíme jednoduchý test: pokud se postavíme k lince a volně spustíme ruce do dřezu, měli bychom se pohodlně dotýkat dna, aniž bychom se předkláněli. Je-li tomu tak, dřez je pro nás vhodný.
Dřezy se prodávají v rozmanitých tvarech. Podle našeho vkusu můžeme volit provedení kulaté, obdélníkové, klasicky hranaté, obloukové nebo určené přímo do rohu. V nabídce jsou jedno- i dvoudřezy.
Ideální rozměry |
---|
šířka dřezu má být alespoň 60 cm |
hloubka mezi 14 až 21 cm |
závisí na výšce postavy |
Jaký dřez, taková baterie
K dřezu patří i vodovodní baterie, která by s ním měla ladit. K nerez dřezu se např. hodí nerez baterie, k hranatému tvaru dřezu zakoupíme podobný robustní tvar. Šikovná je baterie s výsuvnou sprchou díky níž dosáhneme do všech koutů. Hospodyňky rovněž ocení dávkovač mycích prostředků, který se instaluje vedle baterie přímo do dřezu nebo na linku.
.: Praktická je baterie s výsuvnou sprchou. Snadno natočíme vodu třeba do kýble, pohodlně opláchneme celý dřez.
Komfort a kvalitu dřezu poznáme i podle odtoku. Ideální je průměr 89 mm, samozřejmostí sítkový uzávěr, který zachytí všechny hrubé nečistoty. Jestliže nechceme sahat do špinavé vody, volíme typ, kterým můžeme výpusť ovládat i dodatečným knoflíkem. Ten je obvykle umístěný hned vedle baterie, stačí jednoduše otočit. Dobrý dřez by měl mít taky přepad, aby voda nemohla přetéci a způsobit v kuchyni škody.
Dřez v roli další pracovní plochy
Chytré a praktické dřezy slouží jako další pracovní plocha. Mohou být navíc vybaveny nerez miskou s odkapávačem, různě velkými drátěnými košíky na odkládání očištěné zeleniny apod.
Nerez struhadlo a odkapávací miska | Dřevěné prkénko |
Pomocníkem jsou rovněž posuvná krájecí prkénka (bílý plast, sklo i dřevo), nerezová struhadla, která dokonale zapadají do rozměru dřezu. Cena nerezových doplňků se pohybuje zhruba od 900 korun až do 2000 Kč i výše podle typu provedení.
Do kuchyně se hodí i malý odpadkový koš o objemu 12 litrů (zelený, víko nerez) určený na bioodpad, který je přímo zabudovaný do pracovní plochy. Vyjde nás na 2900 korun bez DPH.
Nerez je stále žádaný
Na trhu se prodávají dřezy vyrobené z různých materiálů. Každý má své přednosti, ale i zápory, velkou roli v rozhodování sehraje i cena. Dřezy smaltované, které se po čase začaly na povrchu odlupovat, jsou dnes už historií. Velmi rychle je nahradily dřezy z nerezu, které jsou stále oblíbené pro svoje užitné vlastnosti, i když se jejich cena v poslední době zvýšila. Nerezový dřez v nejlevnější variantě koupíme zhruba za 2000 korun.
A co vlastně znamená nerez? |
---|
Je to v podstatě plech z nerezavějící oceli, který může mít různou sílu. Platí zásada: čím silnější plech, tím je dřez tišší při dopadu na jeho povrch, masivnější a dražší. Nerez může mít i různou strukturu povrchu: hladkou, tkanou a tzv. mikrostrukturu. |
Novinky na trhu
Novinkou na trhu jsou nerezové dřezy kombinované s tvrzeným sklem (nalepeným na vrchní ploše nerezu). Jde o designový kousek, který potěší náročného zákazníka. Pod skleněnou desku dřezu lze ze spodní strany namontovat i světlo, které se pomocí dotykového ovládání zapne a krásně prosvítí místo u baterie. Jeho nevýhodou je náročnější údržba, některé zákazníky odradí i vyšší cena.
.: Fragranitový dřez je v odstínu černý granit. Dřez má výborné užitné vlastnosti: odolává vysokým teplotám, chemikáliím, je neporézní a na rozdíl od nerezu se nepoškrábe.
Oblíbeným materiálem je i tzv. granit, který má u zákazníků svoji pevnou pozici. Před několika lety stál cenově nad nerezem, teď ale jeho příznivější cena začíná hrát pro něj - pohybuje se od nejlevnější varianty kolem 5000 korun směrem výše.
Granit jako materiál |
---|
Vznikl spojením granitu (přírodní žuly 80 %) doplněné různými pojivy na bázi akrylátů (20 %). Na trhu se prodává pod různými názvy - fragranit, silgranit, cristalita granite. Jeho užitné vlastnosti jsou výborné: trvanlivost, stálobarevnost, odolnost vůči vysokým teplotám, chemikáliím používaným v domácnosti, na rozdíl od nerezu se při běžném používání nepoškrábe. |
Nenechávejte ve granitovém dřezu vlhké čisticí houbičky, protože zadržují vodu a vzniká vodní kámen. Musíme být ale opatrnější, pád opravdu těžkého předmětu by povrch toho materiálu mohl poškodit.
Vítané jsou jeho barevné možnosti. Obvykle se nabízí v devíti barvách (zelený melír, pískový melír, modrá kobalt, grafit, stříbrná, bílá led, sahara, hnědá havana, šedý kámen), podle slov prodejců je hodně žádaný typ v odstínu černý granit a pískový melír.
100 odstínů umělého kamene
Do ryze moderních kuchyní se hodí dřez z tzv. umělého kamene, který je známý jako corian. Snadná tepelná zpracovatelnost umožňuje napojení beze spár, takže okraj dřezu dokonale přechází v pracovní desku. Esteticky je to dokonalé a navíc se takový jednolitý dřez snadno udržuje v čistotě.
.: Umělý kámen-corian umožňuje napojení beze spár, proto se snadno udržuje v čistotě. Prodává se dokonce ve 100 barevných odstínech, cena 9000 korun za běžný metr. foto: Právo/Archiv firmy Franke a Dupont
Velkou předností corianu je pestrá škála barev - až 100 odstínů - což je výzva pro architekty i zákazníky. Cena umělého kamene-corianu se pohybuje od 9000 korun za běžný metr.
Corian |
---|
Je to materiál takřka nezničitelný, dá se podobně jako dřevo řezat, brousit, leštit, opravit na něm případná poškození. Materiál je voděvzdorný, snese teplotu do 100 stupňů C a odolává chemikáliím apod. Postup výroby corianu výrobce tají, složením jde ale o perfektně namíchanou hmotu, kde plnivem je drcená směs různých přírodních surovin spojených akrylátovou pryskyřicí. |
Všechna fota archiv firem Franke a Dupont
Klady a zápory nerezu
Plusy
- Nerezové dřezy jsou výrazně odolné vůči nárazu
- Nerez rovněž výborně odolává různým kyselinám, louhům, vysoké teplotě
Minusy
- Snadno se poškrábe a tvoří se na něm fleky
- Po určité době používání nebude tak hladký a lesklý jako při zakoupení
- nepoužívejte abrazivní čistící prostředky (písek)