Článek
Čajová sítka se vyrábějí z nerezu, plastu nebo keramiky. Na keramice a plastu nejvíce zanechává usazeniny tvrdá voda, což není z hlediska údržby pohodlné. Stačí ale louhovátko ponořit na chvíli do octa a usazeniny zmizí. Nikdy je neodstraňujeme agresivními čisticími prostředky!
Klasické typy čajových sítek ve tvaru lžíce jsou nahrazovány ponornými sítky a tyčinkami do konvic i menších šálků. Příprava čaje se tak stává malým příjemným obřadem. Důležité je ale vědět, jak dlouho čaj louhujeme a jak horkou vodou ho máme zalít, aby uvolnil zdravé látky a své aroma.
Správná příprava čaje
Na 2 až 2,5 dl čaje stačí jedna vrchovatá čajová lžička sypané směsi. Před přeléváním vařené vody přes sítko šálek nebo konvici nahřejeme.
Chuť čaje ovlivňuje kvalita a teplota vody a doba louhování.
Nápoj ztrácí chuť ochlazováním, takže jeho větší množství uchováváme v termosce nebo v konvici s ohříváčkem (podnos s čajovou svíčkou).
Černý čaj pro povzbuzení louhujeme dvě až tři minuty, pět minut pro působení na zažívání. Černý čaj přeléváme vařící vodou, tj. zahřátou na 100 °C.
Zelený čaj přeléváme vodou zahřátou na teplotu 80 °C, přelitím vařící vodou zhořkne. Louhujeme tři minuty.
Ovocný čaj zaléváme vroucí vodou, doba louhování je pět až osm minut.
Bylinný čaj a čaj z koření zaléváme vroucí vodou. Ať jde o sušené bylinky, koření jako fenykl, hřebíček, kmín nebo kousky čerstvého zázvoru, necháme louhovat osm až patnáct minut. Až poté čaj sladíme nebo dochucujeme citronem.