Článek
Digestoře spolehlivě zachytí mastné páry a tuky, které vznikají při vaření. V rodinném domě máme možnost komínového odtahu (nejde o komín určený k vytápění), a tak ho využijeme.
Jestliže bydlíme v panelovém domě, pořídíme digestoř s recirkulací. Ta nasává pachy a výpary, které jdou z hrnců a pánviček, čistí je přes filtry (vstupní kovový filtr a uhlíkový filtr) a navrací zpět do prostoru.
Kovový tukový filtr lze mýt v myčce, uhlíkový filtr musíme pravidelně měnit, podle četnosti vaření tak zhruba jednou za půl roku.
Pravidelná výměna je nutná. Chráníme tím motor spotřebiče, zvyšuje se samozřejmě i výkon samotného odsavače.
Digestoř s odtahem ven
Komínové digestoře nabízejí zajímavý design, vysoký výkon a tichý chod. Mezi oblíbené patří nerezové kousky v kombinaci se sklem vybavené technologií Deep Silence, které „šlapou“ téměř bezhlučně, protože mají izolovaný motor. Takový nadstandard je sice dražší, ale vyplatí se, zejména když máme kuchyň volně propojenou s obývacím pokojem.
Příjemnou novinkou je i technologie zvaná Perimetr, která odsává páry po obvodu, takže se ještě zvyšuje kvalita odsávání a zároveň významně snižuje hladina hluku.
Zajímavá je rovněž novinka Active Heat, kdy čidla sama automaticky přizpůsobí sílu a rychlost odsávání v závislosti na teplotě a množství právě vznikajících par.
Dnešní digestoře jsou také vybaveny osvětlením s nízkou spotřebou, halogenovými žárovkami nebo efektními LED diodami, které nevytvářejí stíny. Nabízejí úsporu až 90 % a mají dlouhou trvanlivost.
Ostrůvková kuchyně
Do velkých prostor je ideální ostrůvek, který slouží jako varné, mycí a pracovní centrum.
Lze u něho snídat na barové stoličce, pohodlně se k němu dostaneme ze všech stran, nabízí i hodně míst k ukládání. Výběr digestoře je v tomto případě naprosto zásadní, protože bude v místnosti dominantní. Volíme vhodný typ nejen podle parametrů (výkon, hlučnost), ale i nadčasový design.
Jestliže má být součástí ostrůvku i mycí zóna s dřezem, už v projektu hrubé stavby myslíme na umístění odpadu! Po zalití základové desky už je na vyvedení odpadních výpustek pozdě.
Jak to vidí profesionál
Odpovídá Slobodan Vukša, manažer firmy Gorenje
O co by se měl zákazník především zajímat?
Klíčové parametry jsou: výkon v poměru k velikosti místnosti. Vzduch místnosti, kde se vaří, by se měl vyměnit 10x za hodinu. Dále jsou to hlučnost a způsob osvětlení.
V čem při nákupu děláme nejčastěji chyby?
Za chybu lze označit špatný rozměr, kdy si zákazník pořídí digestoř užší, než je varná deska. Zároveň se musí před nákupem rozhodnout, zda bude vzduch recyklovat, nebo odvádět pryč z místnosti. Velký pozor je nutno dát na omezení přechodových prvků (změnu průměru odtahu) nebo zbytečných ohybů -mají negativní vliv na výkon odsavače.
Co vše nejnovější digestoře umějí?
Vzhledem k trendům v nově stavěných bytech, kdy je kuchyň součástí obývacího pokoje, bych zdůraznil design výrobků.
Digestoř totiž bude stále na očích. Populární jsou vertikální odsavače ze skla, které jsou vzhledově atraktivní a snadno se čistí (absence ohybů, tlačítek). Odsavače dnes navíc umějí plně automatický provoz, kdy stačí odsavač přepnout do AUTO režimu a zapnutí/vypnutí.
Odsavač sám řídí i změnu výkonu, a to díky inteligentnímu senzoru. Zdůraznil bych i možnost regulace intenzity osvětlení a čím dále více trendy LED osvětlení. Perimetrické odsávání u komínových modelů je čím dál populárnější, je kvalitnější a navíc i méně hlučné.