Hlavní obsah

Co musí splňovat kvalitní kuchyňská pracovní deska

Právo, Karolina Černá

Ať se snažíme pracovní desku v kuchyni sebevíc šetřit, jednou se to nechtěně stane – položíme na ni horký hrnec, řízneme nožem nebo se na ni zřítí těžké nádobí. Kvalitní deska to ale vydrží. Při nákupu či renovaci kuchyňské linky proto věnujeme pracovní desce velkou pozornost. Jejími hlavními přednostmi by měly být odolnost proti nárazu, vysokým teplotám a kvůli čištění mastnoty z vaření i odolnost vůči chemickým látkám. Jaké materiály toto splňují?

Foto: MAHON NÁBYTEK

Skladba dvířek ve spojení s použitím lištových úchytek ladí s exotickou dýhou. Cena 13 410 Kč.

Článek

Nejprodávanější je laminát

Laminátové pracovní desky sklízejí na trhu úspěch nejen díky své odolnosti, vzhledové variabilitě, ale i příznivé ceně.

Základ laminátové desky tvoří MDF deska, dřevovláknitý materiál s povrchem z vysokotlakého laminátu. Povrch lze čistit běžnými čisticími prostředky a odolává mechanickému nárazu i vyšším teplotám.

Foto: DESK-FORM

Laminátová deska

Foto: IKEA

Laminátová pracovní deska. Rozměry (d. x hl. x tl.): 186x 62x3,8 cm. Cena 1390 Kč.

Vzhledově napodobí kámen, dřevo, nerez, nabízí širokou škálu barev a textur v lesklém i matném provedení.

Nevýhodou může být, že poškrábání materiálu těžko napravíme. Při špatné instalaci vodovodní baterie nebo dřezu, respektive při stálém kontaktu s vodou může deska bobtnat a povrch se odlupuje.

Cena od 1000 Kč/bm (běžný metr)

Masivní dřevo

Kuchyňské desky se vyrábějí z tvrdého dřeva – z buku, dubu nebo tropických dřevin. Jsou příjemné na dotek, působí teple a útulně. Hodí se zejména do venkovských interiérů.

Foto: DESK-FORM

Masivní deska z US ořechu a deskoflexem.

Ačkoli je povrch z výroby dobře ošetřen, pamatujme na to, že máme přírodní materiál v místnosti, v níž dochází ke střídání teplot a zvýšené vlhkosti. I přes ošetření impregnačními a výživnými oleji dřevo časem vytvoří patinu.

Dřevo nesmí být v dlouhodobém kontaktu s vodou, pak zahnívá. Poškrábaný povrch lze ale zbrousit a znovu opravit (nelakovat!), takže nám dlouho vydrží.

Cena začíná okolo 3000 Kč/m².

Foto: IKEA

Buková pracovní deska. Rozměry: d. 126 cm, h. 60,6 cm, š. 2,8 cm. Cena 998 Kč.

Odolný kámen

Přírodní kámen se rozhodně nepoškrábe, vydrží vysoké teploty a vypadá elegantně, ať jde o opalované, leštěné žulové desky, nebo pískovec.

Povrchová úprava přírodního kamene nabízí jemně zdrsnělý povrch, vysoký lesk nebo patinu.

Foto: DESK-FORM

Kamenná deska

Nevýhoda: kámen je těžký, chladný a hodně drahý.

Cena se podle typu povrchové úpravy a rozměru kamene pohybuje kolem 8000 Kč/bm při šířce 60 cm.

Technistone

Tzv. technistone je konglomerovaný kámen. Z 90 % ho tvoří přírodní složky (křemen, granity) v kombinaci s pigmentem a pryskyřicemi.

Foto: SCONTO

Praktická kuchyňská sestava Nela vhodná jako startovací kuchyně pro mladé. Sokl a pracovní deska, bez osvětlení a horní římsy, bez spotřebičů. Cena 7476 Kč.

Materiál konkuruje přírodnímu kameni, navíc je méně pórovitý než třeba mramor. Odolá vysokým teplotám i čisticím prostředkům a nepoškrábe se.

Cena se pohybuje od 4000 Kč/bm v šíři do 65 cm, záleží na opracování hran a konkrétním složení.

Kompozitní desky

Kompozitní desky z tzv. umělého kamene se dají výborně tvarovat. Materiál umožňuje bezespárové napojení i se dřezem stejného materiálu.

Foto: TOP GRANIT

Luxusní žulová pracovní deska.

Povrch umělého kamene je neporézní (mat, lesk, pololesk), nenasákavý, materiál nabízí širokou škálu barev. Najdeme ho pod názvy např. staron, corian, himacs, kerrockové, dendacorové desky.

Ceny začínají na 4000 Kč/bm.

Nerez

Nerezu nevadí voda, mastnota, vysoké teploty a snadno se udržuje.

Foto: DESK-FORM

Akrylátová deska s akrylátovým dřezem a nerezovým dnem.

Působí však studeně a neosobně, možná proto je spíše v profesionálních kuchyních než v domácnostech.

Cena je 10 000 Kč/m².

Ergonomie pracovní desky
Pracovní plocha pro manipulaci se surovinami a jejich přípravu nemá být menší než 90 cm. V její blízkosti se nachází zásuvka nebo jiné uskladnění kuchyňských nástrojů.
Kuchyňská deska má být 5 až 10 cm pod úrovní ohnuté paže, když stojíme rovně.
Šířka ploch z obou stran sporáku (přípravná a odkládací) je větší než 40 cm.
Dřez se nachází alespoň 30 cm od konců pracovní desky. Voda z něho tak nestříká na podlahu.
Trouba se umisťuje mezi úroveň očí a pasu tak, že zpravidla dno trouby bývá ve výšce 115 cm. Před troubou je nutné ponechat volné manipulační místo, a to cca 100 cm.
Do digestoře nad sporákem nesmíme narážet hlavou, zároveň má být umístěna tak vysoko, aby odtáhla co nejvíce pachů a par.
Foto: IKEA
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám