Článek
Jde o to rozčlenit kuchyni na tři zóny, které budou vzájemně oddělené a jedna nebude přímo navazovat na druhou. Nejčastěji jsou zóny odděleny v jednotlivých blocích. Ve velkých kuchyních to není problém a vaření je díky tomu hygieničtější.
Kde se připravuje jídlo
Nejprve se podíváme na zónu, kde se připravuje jídlo. V obzvláště mělkém dřezu je instalována speciální sprcha - většinou jde o vysokou sprchu, která umožňuje dobře omývat ovoce a zeleninu díky přesně nasměrovanému proudu vody.
Samozřejmostí je dostatečně dlouhá deska na přípravu surovin. Nejlepším místem je samostatný pult integrovaný do kuchyňského koutu a sloužící zároveň jako bar i jako místo ke krájení zeleniny, masa a přípravě jídla před tepelnou úpravou.
Praktické je mít někde poblíž zavěšeny nože, nejlépe v magnetické liště, díky které nezabírají místo v prostoru kuchyně.
.: Zóna speciálně na vaření - hrnce musí být při ruce.foto: IKEA
Zóna vaření
Oddělený prostor pro vaření je užitečný hlavně v tom smyslu, že se okolo nepovalují různé nežádoucí předměty, jako třeba utěrky, které by mohly začít hořet nebo dřevěná prkénka na krájení potravin.
V této zóně je vhodné mít blízko po ruce poličku s kořenkami a jinými užitečnými drobnostmi.
Praktický je třeba magnetický držák na kořenky nebo kořenky na samostatné polici na stěně kuchyně spolu se závěsnou lištou na naběračky. Okolo sporáku by měl být dostatečný prostor na odkládání hrnců apod.
.: Kořenky je vhodné umístit do zóny vaření jídla.foto: IKEA
Zóna mytí nádobí
Využití vysoké sprchy u dřezu umožňuje účinně odstranit nečistoty a zbytky jídla. Samostatná páková baterie v druhém dřezu je účinnější a plní dřez vodou ještě rychleji.
Nejvíce oceníte dostatečně široký a hluboký dřez, díky kterému bude omývání pohodlnější. Praktický je také integrovaný dávkovač čistícího prostředku na mytí nádobí umístěný vedle výtoku a integrované ovládání výpusti v hlubokém dřezu. Mytí nádobí je díky tomu hračka.
.: Zóna čištění - dva dřezy zajišťují umytí všech tvarů nádobí.foto: Dornbracht