Článek
V prostoru, s nímž nesouzníme, velmi snadno dojde k úrazu, ať už je to bouchnutí do hlavy o skříňová dvířka, nepohodlné ohýbání ke spodním zásuvkám či prohýbání zad a vytahování na špičkách k horním policím.
Kuchyňské sestavy nemusejí hned ideálně následovat ergonomická pravidla, důležité je, co vyhovuje uživateli.
Zóny plynule za sebou
Jednotlivé zóny v kuchyni by měly navazovat – od místa pro ukládání zásob a nádobí po mycí, přípravné a nakonec varné centrum. U jednořadé kuchyně je to jednoduché, stejné je řazení v kuchyni ve tvaru písmene L.
U dvouřadé s protilehlými dílci dbáme, aby přípravné a varné centrum bylo pospolu na jedné straně, mycí a přípravné centrum na druhé. Podobně v kuchyni s ostrůvkem můžeme varné centrum v ostrůvku a vestavnou pečicí mikrovlnnou troubu v lince postavit naproti sobě.
U kuchyní tvaru písmen G nebo U je vhodné z trojice přípravné – mycí – varné centrum rozmístit dvě zóny jako odvěsny pravoúhlého trojúhelníku. Pomyslná přepona by neměla přesahovat vzdálenost šest metrů.
Důležité jsou také úrovně ukládaných předmětů. Nejčastěji používané zásoby, nástroje a nádobí máme uloženy v dosahu rukou při běžném postoji, tj. v lehce dostupných výsuvech pod pracovní deskou a v nižší úrovni horních skříněk. Méně používané věci patří nad a pod tuto úroveň. Těžší a větší nádoby, spotřebiče přitom dáme do spodních skříněk nebo do otevíracího soklu linky.
Nezapomeňte, že... |
---|
„Kuchyně je jedna z nejpoužívanějších místností. Uspořádání by mělo být tedy dokonale funkční, s co největší užitnou plochou. Důležité je zvolit i správnou výšku pracovní plochy, nemusí být všude stejná. Nejníže můžeme umístit plochu pro vaření, pro pohodlnou kontrolu připravovaného pokrmu během vaření. Nezapomínejme na dostatek odkládací plochy, ideálně po obou stranách varné desky. Nezbytné je správně rozložit pracovní zóny tak, abychom se při každodenní práci v kuchyni zbytečně nenaběhali navíc,“ radí Lenka Lehečková, marketingová specialistka ze společnosti Siko. (nes) |
Více kuchařů, více úrovní
Je-li v rodině několik různě vysokých zájemců o práci v kuchyni, vyplatí se zvolit kompromis nebo investovat do tzv. víceúrovňové pracovní desky.
Správnou výšku pracovní plochy určíme tak, že se k ní rovně postavíme, ohneme ruku v lokti do pravého úhlu – vzdálenost mezi nataženou dlaní a pracovní plochou má být 10 až 15 cm. Pro názornost: při výšce postavy 150 až 165 cm by výška základní pracovní plochy měla být 85–90 cm, varné centrum 75–80 cm snížené pro lehké nahlížení do hrnců a vyvýšený dřez s baterií 90–98 cm, abychom se při mytí nehrbili.
Vaříme-li při osvětlení, odstupňujeme také jeho úrovně. Bodová světla, LED pásy, přitom mají být cílená na konkrétní prostor, centrální svítidlo slouží pouze k základnímu osvětlení celé místnosti.
Menším postavám pomohou výklopné systémy horních skříněk, při jejich zavírání už to však tak snadné není. Spolehneme se proto raději na stabilní stoličku, stupínky, ke skříňkám umístěným až u stropu vezmeme na pomoc skládací schůdky.
Pro kuchyň bez úrazu
Dlažba je z hlediska údržby praktická, jenže může být kluzká a je tvrdá – trávíme-li vařením hodně času, vystavujeme páteř a nohy zátěži. Vybíráme proto podlahu měkčí, např. kvalitní vinyl nebo korek.
Myčku je vhodné umístit vedle dřezu, pro snazší vykládání nákupu je dobré mít odkládací plochu u spižírny a chladničky.
Varnou desku není vhodné dávat pod okno, těsně ke zdi či do rohu místnosti.
Vestavnou troubu zvolíme tak, aby umístění bylo do úrovně pasu až očí. Ani ona kvůli přístupu nepatří do rohu.
Prostor na přípravu jídel by měl mít aspoň délku 90 cm, šířku minimálně 30 cm.
Kolem jídelního stolu a židlí by mělo být minimálně 90 cm volného místa pro pohodlný pohyb.
Tip odbornice - Iva Vrbová, manažerka Kuchyňských studií Datart |
---|
Při uspořádání jednotlivých center v kuchyní vycházíme z běžného postupu pří přípravě jídla. Nejprve potraviny třídíme, následně je ukládáme do chladu anebo sucha, dále je čistíme a upravujeme, tepelně zpracováváme, servírujeme a nakonec provádíme úklid. Obvykle je posloupnost jednotlivých zón řešena pro praváky zleva doprava a pro leváky obráceně, a to takto: skladování - mytí - příprava - vaření. |
Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.