Článek
Výrobci se předhánějí v inovacích nádobí, které se specializuje na co nejdietnější přípravu potravin. Nádobí vyrábějí z odolných materiálů, vyžadujících minimální péči. Cílem je zachovat množství vitaminů a nezatěžovat jídlo škodlivými přísadami.
Tipy na inovace v klasice
Tlakový hrnec zažívá v českých kuchyních renesanci. Je modernější, lze ho otevírat a zavírat jednou rukou. O bezpečí kuchaře se stará hned několik pojistek na poklici.
Titanové nádobí rovnoměrně rozvádí teplo po celém svém povrchu. Během vaření spotřebujeme méně energie, pokrmy díky tepelné setrvačnosti materiálu vydrží až několik hodin teplé. Nádobí je vhodné pro všechny typy sporáků, antiadhezivní vrstva vyztužená keramikou odolá prořezu, korozi i vysokým teplotám, můžeme v něm péct v troubě do teploty 220 °C.
Také parní hrnec připraví jídlo rychle a šetrně. Má několik pater, v jednom čase tak připravíme více pokrmů najednou. Vaření v páře umožňuje i vyjímatelná nerezová napařovací vložka v klasickém hrnci s hroty pod poklicí pro zvolna se vařící jídla.
V horkovzdušné fritéze (např. ActiFry) se potraviny nemáčejí v oleji. Stačí několik kapek i na kilogram hranolků. Fritéza má lopatku, která potraviny promíchává, tepelnými impulsy se opékají rovnoměrně, aniž by sály tuk.
Nepřilnavé pánve na pečení mívají indikátor teploty – červený bod (Thermo pot) ve svém středu, který signalizuje, kdy je nádobí správně rozpálené, aby se olej nepřepálil. Pokrmy se tak připravují zdravěji a ve vlastní šťávě.
Elektrické hrnce na způsob tzv. remosek se vracejí zejména na chalupy. Hrnec má topné těleso zabudované ve víku, hodí se na zapékání, pečení, vaření i rozmrazování. Bez víka s topným tělesem můžeme hrnec použít na všechny typy sporáků, kromě indukčních.
Žáruvzdorné misky pro zdravou přípravu jídel v páře přinášejí revoluci do světa dietní kuchyně. Při vaření vzniká uvnitř misek intenzivní mikroklima, díky kterému si potraviny uchovají cenné nutriční látky, vitaminy, přirozenou chuť i šťavnatost.
Někdy stačí sáček
Ve speciálním grilovacím sáčku připravíme pečínku bez kapky oleje. Sáček je vhodný pro přípravu masa na grilu či na pánvi, chleba v toasteru. Nádobí, gril nebo toaster zůstanou díky němu čisté. Sáček během přípravy jídla necháme otevřený a umístěný tak, aby z něho mohla unikat pára.
Šťáva z potravin zůstává v něm, jídlo je šťavnaté. Povrch má nepřilnavý, takže ho pak jen opláchneme a vytřeme. Sáčky lze použít vícekrát, prodávají se ve třech velikostech: 15 x 20 cm, 20 x 20 cm, 25 x 20 cm. Balení se 3 kusy pořídíme do 200 Kč.
Do sáčku na pečení vložíme kuřecí křidélka, stehna, menší kuře, rybu, zeleninu nebo brambory. Sáček uzavřeme přiloženým klipem, který je součástí výrobku. Naplněný sáček položíme na plech a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
Chceme-li křupavou kůrčičku, sáček před koncem pečení lehce nastřihneme nebo propíchneme. Výsledkem je pečínka a čistý plech i trouba. Sáčky na pečení jsou většinou na jedno použití, prodávají se v rozměrech 25 x 40 cm, 35 x 40 cm, za balení 8 kusů zaplatíme do 60 Kč.
Formy nejen na pečivo
Na přípravu vlastních baget využijeme keramické podlouhlé nádoby, které umožňují optimální vykynutí i propečení těsta. Výrobní technologie zaručuje, že je nádobí odolné proti nárazu a poškrábání, takže v něm můžeme jídlo nejen upéci, ale i krájet a servírovat.
Klenuté víko keramické formy na pečení chleba uchovává v nádobě optimální míru vlhkosti potřebnou pro správné vyběhnutí a propečení těsta a simuluje tak podmínky v tradičních pecích.
Formy z nepřilnavého platinového silikonu využijeme při pečení chleba v mikrovlnné či běžné troubě nebo je naplníme např. zeleninou, slaninou, sýrem a vajíčkem – stačí pár minut v mikrovlnce nebo v horké vodní lázni a omeleta je na světě.
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
Úsporné skladování
Některé hrnce i pánve mají odnímatelnou rukojeť. Po zmáčknutí bočních tlačítek rukojeť odejmeme, stačí nám k tomu jedna ruka. Hrnec bez rukojeti využijeme jako pekáč. Nádobí bez rukojeti skladujeme do sebe a ušetříme místo v kuchyňské lince nebo v myčce.