Článek
Volit při podávání zákusků výraznější dekorativnost rozhodně není na škodu. Právě u tohoto chodu si můžeme dovolit i lehce kýčovité motivy, které by jinak působily nevhodně a nevkusně. Jde o druhy drobných ptáčků, motýlů, ovoce, květin aj.
Závěrečný chod si totiž zaslouží celkem velkolepé servírování. To si můžeme dovolit i díky jeho obecně menší velikosti porce, která dává prostor pro to nejkreativnější servírování.
Z hlediska barevnosti jsou obecně nejvhodnější světlé pastelové tóny typu starorůžová, bleděmodrá, vanilková, broskvová, levandulová apod. Tato barevná škála bude už na první pohled evokovat jemnost, sladkost a nadýchanost, což jsou vlastnosti, které by obecně většina dezertů měla mít.
Pokud nechcete, aby servírování působilo lacině, vyhněte se lesklému provedení, volte spíš matnější, pudrové provedení.
Hodí se romantické motivy v podobě srdcí nebo plameňáků i ubrousky ladící ke stylu Provence s motivy divoké levandule.
K tradičním dezertům typu lívanců, šišek, šátečků nebo bábovek se skvěle hodí klasické kostkované nebo puntíkované ubrousky v jednoduchých sytých barvách typu královská modř nebo jasně rudá.
Pokud se ale chystáte servírovat minimalisticky laděný dezert, kterému je vlastní jednoduchost tvarů i chutí, volte spíš uměřenější jednobarevné ubrousky nebo ty se střídmým geometrickým motivem.
Sázkou na jistotu jsou klasické vzory - kohoutí stopa nebo rybí kost.
Mějte na paměti, pokud chcete, aby dezert působil větším a výraznějším dojmem, vyplatí se volit spíš drobnější motiv, na kterém se budou malé vzory mnohokrát opakovat. To je dobrý tip pro ty, kteří chtějí při dietě trochu ošálit zrak.
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.