Hlavní obsah

Svatý Jakub po obnově nabídne opět oázu chladu a klidu k rozjímání

Oázou chladu v rozpáleném srdci města. Místem klidu k rozjímání či modlitbám. A také významným turistickým cílem. Tím vším se po téměř třech letech rekonstrukce opět stane brněnský kostel sv. Jakuba, který se veřejnosti znovu otevře 28. června večer.

Foto: Archiv multimediální expozice v kostele

Obnovené krovy chrámu sv. Jakuba jsou samy o sobě uměleckým dílem bez jediného kovového spoje

Článek

Po rekonstrukci chrámu s 92 metrů vysokou věží, který byl už od 13. století centrem věřících v Brně, se mohou návštěvníci těšit na zcela novou expozici s multimediálními a holografickými prvky, která opravu tohoto svatostánku přibližuje. Není divu, řemeslníci při ní v mnoha případech museli použít unikátní postupy, a tak bude zajímavé dozvědět se o ní něco bližšího.

Foto: Archiv multimediální expozice v kostele

Chrám sv. Jakuba v Brně s věží vysokou 92 metrů

Střecha, krovy, vitráže a fiály

Chrám například dostal nové krovy, na něž se spotřebovalo 250 m3 jedlového dřeva převážně z moravských lesů. Trámy jsou opracovány ručně a krov je spojen podle původních technologií bez jediného kovového hřebu či vrutu.

Nad krovem je také nová střecha, na níž se opět objevilo devět vikýřů, které byly podle dochované dokumentace na střeše původní. Současná střecha má plochu 2500 m2 a měděný plech na ní má hmotnost 22 tun. Nad střechou se opět na Brno dívá a po větru otáčí původní korouhev.

Kaple ze dřeva a kamene. U Brna dokončili architektonický unikát

Tipy a trendy
Foto: Archiv multimediální expozice v kostele

Chrám hlídají i kamenní psi nad hlavami chodců

Rozsáhlé opravy vyšly na celkem 164 milionů korun. Renovace se dočkala i vysoká vitrážová okna, v nichž bylo vyměněno na 9000 tabulek o celkové rozloze 750 m2, což také představuje unikát při opravách historických památek. Skla byla vyrobena v USA.

Samostatnou kapitolu představovalo obnovení kamenných ozdob – fiál –, a sošek, kterých je značné množství a často představují originální výjevy. Mnohým z nich už vlivem zubu času hrozilo zřícení, přičemž nejtěžší z nich má hmotnost šest tun.

S otevřením po rekonstrukci se navíc do kostela vrátí i běžný církevní život.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Šestitunová fiála, jejíž rekonstrukce proběhla na zemi, byla už ve velmi špatném stavu. Na věž ji musel po obnově zvedat jeřáb

Liturgie i slovensky

„Během oprav jsme byli farností v provizoriu. Díky patří bratrům jezuitům a farnosti sv. Tomáše, kde jsme po dobu stavebních prací našli útočiště. Všichni se už ale těšíme domů, do společenství, které se snad díky atraktivnějšímu zázemí i rozroste. Kostel je otevřený pro všechny, kdo se chtějí na chvíli ztišit, zastavit, pomodlit, něco se dozvědět nebo si třeba jenom vychutnat krásnou architekturu,“ říká farář Jan Pacner.

Chrám poprvé otevře v pátek 28. června v pět odpoledne, kdy v něm generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka bude slavit děkovnou mši. Poté už bude chrám přístupný stabilně – každý den včetně víkendů od 9:30 do 22:00 pro prohlídky, bohoslužby se v něm budou sloužit ve všední dny v 19:00, v sobotu v 8:00, v neděli v 9:30 a k tomu ještě v 19:00 ve slovenštině.

Foto: Archiv multimediální expozice v kostele

Interiér chrámu nabízí velebný klid

Technologie ve zdech historie a pohled z věže

Kostel postupně nabídne i větší škálu duchovních, kulturních a vzdělávacích programů. Například od 25. července, kdy má Jakub svátek, se otevře v opraveném krovu multimediální expozice s holografickými prvky, na podzim vyhlídka ve věži ve výši 43 metrů.

Od července je pro turisty připravena expozice s videoprohlídkou chrámového interiéru i exteriéru.

„Šlo o nejnáročnější obnovu památky, jakou jsem v rámci své kariéry zažil – pod finančním i časovým tlakem jsem musel rozhodnout, jestli k opravám přistoupit důsledně a řemeslně správně, nebo se spokojit s provizoriem a finální řešení přenést na další generaci tak, jak to bylo v minulosti. Těší mě, že si farníci uvědomili, že i přes finanční náročnost je kvalitní přístup k opravám tou správnou cestou. Úsilí a peněz to stálo opravdu dost, ale jsme se vším spokojeni a z výsledku máme samozřejmě radost,“ dodává manažer stavby Aleš Taufar.

Unikátní rozměrnou mozaikou ozdobili portál nové výklenkové kapličky

Bydlení
Související témata:
Chrám sv. Jakuba (Brno)

Související články

Výběr článků

Načítám