Hlavní obsah

Student si koupil ostrov ve Finsku. Chce na něm postavit srub, zatím má stan a kadibudku

Čtyřiadvacetiletý student Oliver Russell toužil prázdniny trávit v přírodě na vlastní chatě. Plánoval si proto nějakou pořídit. Jenže osud mu přihrál do cesty nabídku ke koupi rovnou celého ostrova, a to za velmi dobrou cenu. A tak se Oliverovy plány změnily.

Ostrov je celý zalesněný, a tak se mladý majitel začal učit, jak kácet stromy, aby měl z čeho postavit srubVideo: Reuters

Článek

Oliver Russell vyrostl v Kalifornii, je napůl Američan a napůl Fin. Každé léto trávil ve Finsku u rodiny a přátel. Když dokončil střední školu, hledal univerzitu, na které by mohl pokračovat ve studiu. Najít ale cenově dostupnou školu se mu v USA nepodařilo. A tak se rozhodl přestěhovat se do Finska.

Mladý muž nakonec místo na vysoké škole nalezl, neboť jako občan Finska měl nárok na bezplatné studium. Začal tedy přemýšlet, kde by mohl se svou přítelkyní, kterou si v severské zemi našel, trávit prázdniny. Užívání si volna na chatě uprostřed přírody je totiž součástí tamního životního stylu, do kterého se Oliver zamiloval. Chtěl si tedy nějakou chatu v přírodě pořídit také.

Když zase jednou prohledával realitní weby, objevil nikoli chatu, ale rovnou celý ostrov k prodeji. „Prohlížel jsem si ten web spíš pro zábavu a ukázalo se, že ostrov by vyšel levněji než běžný pozemek. Takže jsme po něm s přítelkyní skočili,“ říká v reportáži webu Daily Mail. Prodávající za ostrov požadoval 33 tisíc eur (827 tisíc korun). „Nabídl jsem 28 tisíc eur (703 tisíc korun) a uspěl jsem,“ raduje se.

Prázdninový dům nabízí táborníkům stejné výhody jako kempování, ale s větším pohodlím

Bydlení

Ostrov leží asi tři hodiny jízdy autem od Helsinek, přičemž přístupný je pouze loďkou. Oliver je z jeho odlehlosti nadšený, protože nehrozí, že by mu co chvíli chodil před domem (který plánuje postavit) nějaký turista.

Ostrov byl v době, kdy jej pár kupoval, deset let neobývaný. Rostly na něm jen stromy, mech a tráva. A tak se mladá dvojice pustila do stavby základního tábora.

Nejprve postavili základní plošinu ze dřeva. Tu tvoří rám z kmenů stromů, které na ostrově Oliver porazil. Jak sám říká, do té doby nikdy stromy nekácel a netušil, co všechno to obnáší, kolik je v tom práce a jak může být kácení nebezpečné. Vše se ale postupně učí a je zcela nadšený.

Foto: Reuters

Zázemí už stojí. Jednou by tu měl stát srub.

Foto: Reuters

Rám základové plošiny postavil mladý muž z kmenů stromů, které vlastnoručně pokácel. Nic z toho do té doby nedělal. Ale učí se.

Rám z kmenů Oliver překryl prkny, která dovezl z hobbymarketu. Když měl takto hotovou platformu, postavil na ni stan. A kousek od něj postavil i dřevěnou kadibudku.

V plánu je samozřejmě výstavba sauny (ve Finsku připadá v průměru jedna sauna na dvě osoby) a velkým snem mladého páru, který se mezitím už sezdal, je vlastnoruční výstavba klasického severského srubu.

„Je to obrovský závazek, zvláště teď, když oba studujeme. Už stavba základního tábora byla časově náročná. Dělat výzkum v rámci studia a do toho pracovat na ostrově bylo těžké. Je to však zábava. Věci, které děláme, jsou pro mě velmi nové,“ zhodnotil dosavadní zkušenosti s pracemi na svém ostrově Oliver.

Luxusní vila na útesu má kšilt a nekonečný bazén splývající s mořem

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám