Hlavní obsah

Střešní zahrada sklízí pochvalu ze všech stran, kromě úřadů. Majitel nezažádal o povolení a musí ji zrušit

Střešní zahrada ve středomořském stylu na jedné z budov Centra vodních sportů Broadsand Beach ve městě Paignton vzbuzuje zaslouženou pochvalu a obdiv místních. V okolí se donedávna shromažďovaly nejrůznější živly, po instalaci zahrady jich ale zřetelně ubylo. Jeden by si myslel, že nic lepšího si všichni nemohli přát. Přesto autor a majitel zahrady musí své dílo zrušit. Nezažádal si totiž o povolení a kdosi jej nahlásil úřadům.

Brit si vybudoval na střeše zahradu, úřad nařídil její likvidaciVideo: AP

Článek

Pozemek pro centrum vodních sportů v pobřežním městečku v anglickém hrabství Devon si Robert Wood (53) pronajímá už 17 let. Jsou na něm stavby, které slouží k různým účelům. Potíž byla v tom, že místo na pobřeží lákalo už dlouhou dobu místní spodinu, o což nikdo, a zejména pak majitel centra nestál. Rozhodl se tedy místo výrazně zkultivovat a nežádoucí osoby tak odradit.

Na střeše jedné z budov, která je dobře přístupná, začal krok za krokem vytvářet zahradu. Nejprve rozmístil květináče, do nichž vysázel lichořeřišnici. Připomínalo mu to dětství, kdy stejné květiny jako kluk sázel se svou chůvou.

Později přibyla klec s ptáky, menší člun, stolek se židlemi…

Na zahradě si postavili moderní kancelář. Díky recyklovanému materiálu ušetřili statisíce

Bydlení

A lidé si brzy začali nového koutu na pobřeží všímat. „Je to eklektický soubor všeho, co vypadá hezky, a má opravdu pozitivní dopad. Všem se to líbí, turistům i místním. Každý den lidé přicházejí a chválí to. Vždy se najde někdo, kdo si to vyfotí nebo natočí,“ popisuje Wood pro web deníku The Sun s tím, že jeho zahradu využívají i volně žijící tvorové jako klidné a bezpečné místo.

Se stavbou zahrady začal v březnu. Jako člověk s jistými stavebními zkušenostmi si dal na všem záležet. Nicméně idyla netrvala dlouho. Zahrádka se poněkud nepochopitelně stala trnem v oku komusi z místních, který nelenil a nahlásil ji úřadům.

Místo, které bylo původně zanedbané, až ohyzdné, o které se nikdo nestaral, najednou po zkrášlení začalo stavebnímu úřadu vadit. Robert Wood se totiž dopustil chyby a instalaci zahrady nikde oficiálně neohlásil a nenechal si ji schválit. Úřad nyní požaduje, aby zahrádku se vším všudy odstranil. Ve svém odůvodnění úředníci vysvětlují, že jakékoli úpravy pronajatých budov „musí být v souladu s předpisy pro plánování, strukturální bezpečnost a zdraví“.

„Jsem zdrcený. Dali jsme do toho srdce i duši, a to všechno jenom proto, aby nám řekli, že to máme zrušit. Chci se pokusit nalézt nějaký kompromis. Doufám, že zvítězí zdravý rozum. Jestli s tím mají problém, proč nemohou přijít a říct ‚Můžeme místo toho udělat tohle‘. Přístupem ‚Zbavte se toho!‘ jsem vážně zklamaný,“ stýská si Robert Wood, jenž se nehodlá s nařízením úřadu smířit a hledá způsob, jak se domluvit na kompromisním řešení, které by zachovalo krášlicí prvky, a přitom nevzbuzovalo obavy z hlediska zdraví a bezpečnosti kolemjdoucích.

Amatérský zahradník je místní legendou. Letošní barevná úroda je největší, jakou kdy měl

Zahrada
Související témata:
Střešní zahrady

Související články

Výběr článků

Načítám