Hlavní obsah

Stoleté hodiny probudily obec. Lidé si díky nim chtějí opravit svůj kostel

Odbíjejí v celou, ale i po čtvrthodinách. Více než sto dvacet let staré věžní hodiny na kostele sv. Maxmiliána v Křižanech na Liberecku probudily dění v obci. Poté, co po několikaleté odmlce začaly díky iniciativě místních, farnosti i obce znovu měřit čas a odbíjet, se lidé semkli a rozhodli se zachránit celý chátrající kostel.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Interiér kostela sv. Maxmiliána v Křižanech na Liberecku

Článek

Příběh znovuoživení kostelních hodin se začal psát letos na jaře. Tehdy už přes dva roky hodiny nefungovaly a místní to mrzelo.

„Stáli jsme o to, aby se hodiny znovu zprovoznily. Přemýšleli jsme o novém stroji, ale zjistili jsme, že je uvnitř hodinový stroj z roku 1902 firmy Ludvik Heinz, která dodnes existuje. Tak jsme se dohodli, že by se hodiny opravily repasí,“ popsal křižanský obyvatel Jan Králík.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Hodiny po sejmutí hodinářkou Marií Nesnídalovou.

Křižanští našli hodinářskou firmu, jejíž zakladatel zdejší kostelní hodiny postavil. Vznikly v roce 1902 v rodinném hodinářství Hainz, kde se věnuje řemeslu již sedmá generace. Jejich obnovy se tak ujala Marie Nesnídalová, pravnučka tvůrce křižanských hodin. Ona sama netušila, že zdejší hodinový stroj i ciferník pocházejí z rodinné dílny a Křižanští se zase díky tomu dozvěděli, že pocházejí od uznávaných hodinářů, kteří se mimo jiné starají o Staroměstský orloj.

„Když jsem do Křižan přijela, poznala jsem „hainzovský“ ručičky, které mají takový typický tvar. Tam by mohly být naše hodiny. A také byly. Takže to bylo příjemné překvapení,“ popsala hodinářka.

Hodiny na kostelní věži po 150 letech utichly po stížnosti jediného člověka

Koktejl

Ciferník i stroj odvezla a věnovala jim potřebnou péči. Za pár měsíců se do Křižan vrátily obnovené ciferníky i funkční a opravený hodinový stroj a první zářijový den místní uslyšeli poprvé odbíjení a spatřili na věži kostela ten správný čas.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Kostel s hodinami i novými ciferníky

„Myslím, že výsledek je úplně fascinující. Všechno je zachráněné, funkční a zrestaurované. Nejen že nové ciferníky krásně vypadají, ale i lidé z obce jsou nadšení a to je ten smysl. Aby to sjednocovalo, a navíc je to společné dílo všech a vlastně také začátek,“ radoval se z výsledku administrátor křižanské farnosti Michal Olekšák.

Symbolicky přijel hodiny spustit biskup litoměřický Stanislav Přibyl, přišly desítky místních lidí, každý přinesl něco dobrého, společně se u paty kostela radovali a povídali. Mezi nimi nechyběl ani třiaosmdesátiletý Antonín Toločko, který v kostele jako chlapec ministroval.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Posvětit hodiny přijel i litoměřický biskup Stanislav Přibyl.

„Bylo nás víc kluků a nejstarší většinou šlapal na varhany. Ministrovali jsme ještě v latině,“ vzpomínal a předříkal naučenou řeč „dominus“… To bylo v roce 1947, kdy se podle něj chodilo do kostela často a po bohoslužbách si pak před svatostánkem lidé povídali. V kostelíku se také v roce 2003 loučil se svojí maminkou, byl to poslední pohřeb v tomto kostele. Na slavnost přišel rád a těší se i na budoucnost.

„Hodiny jsou úžasné v tom, že oslovily mnoho místních lidí. Vzniká iniciativa na záchranu kostela a zřejmě vznikne i sdružení, opravdu ten popud od místních je, že si chtějí opravit svůj kostel. To mě hrozně těší,“ doplnil administrátor farnosti.

Farnost se nyní bude snažit získat peníze a počítá s tím, že obnova půjde pomalu a po kouskách. Nikomu to ale nevadí. Místní jsou odhodlaní svůj kostel zase dát dohromady.

V osmdesátých letech ji nechali zazdít. Teď se vitráž Boží oko do kostela na Cvikovsku vrátila

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám