Hlavní obsah

Stěhujete se na léto na venkov? Tady je seznam, na co nezapomenout

Se začátkem léta se spousta lidí stěhuje na chaty a chalupy, aby se vrátili do měst zase až na podzim. S tím je spojená kontrola oken, střechy i spalinových cest komína, která je povinná jednou ročně. A samozřejmě celkový úklid, mytí oken, možná i výmalba. První dny letního pobytu znamenají obvykle spoustu povinností, ale následující měsíce v přírodě a klidu vše vyváží.

Foto: Zdeněk Smíšek, Novinky

Jak vypadá vodovodní systém a elektroinstalace? Neuniká někde voda? Nezapomeňte ani na kontrolu oken a komína.

Článek

Chladné měsíce se podepíšou na každé nemovitosti, v níž se netopilo, nevětralo, nežilo. Zřejmě nás „uvítá“ zápach zatuchliny. Je-li ještě chladno, větráme zprvu krátce, aby na zdech nezkondezovala vlhkost a nepoškodila je. Dobu větrání pak prodlužujeme v závislosti na venkovní teplotě. Zdi se musí natemperovat, adaptovat na vnitřní teplotu, aby nepopraskaly. Tam, kde je teplo, je možné rovnou větrat dlouho a důkladně.

Jedním z prvních kroků po zabydlení by měla být návštěva kamnáře. Zkontroluje přívod i odvod vzduchu, dvířka, kvalitu těsnění, aby nedošlo k deformaci některých částí zařízení. Pokud ani komín neprocházel pravidelným čištěním, zvyšuje se riziko vznícení sazí.

Je něco mechanicky poškozeno?

Vodu jste patrně pustili již dříve, během krátkých víkendových pobytů. Nyní je ovšem čas na důkladnější kontrolu. Jak vypadá vodovodní systém a elektroinstalace? Neuniká někde voda v důsledku praskliny vzniklé kvůli mrznutí v potrubí? Za vlhkost ve sklepě po zimě mohou popraskané svody.

Hrady fasádu nepotřebují, váš dům ano

Tipy a trendy

Mnohé nepříjemnosti nemusí mít na svědomí sama příroda, někdy je na vině nesprávná rekonstrukce, použití nevhodných materiálů. Nešvarem jsou třeba plastová okna zasazená ve starší dřevostavbě. A to nejen z hlediska estetiky, ale také izolace, kde neproudí přirozeně čerstvý vzduch a následně se tvoří plísně.

Základem kontroly stavu chaty či chalupy před trvalým letním pobytem by měla být i zkouška všech světel a zásuvek.

Pozornost věnujte rovněž garážovým vratům, které stačí opláchnout studenou vodou. V případě usazenin je možné použít mýdlovou vodu.

Sklepy a kumbály uklidit

Pobyt na chatě nebo chalupě je ideální příležitostí udělat také důkladnou probírku ve sklepě či v kumbále. V nich se věci kupí závratnou rychlostí, je to takové odkladiště všeho, co se nepotřebuje, sezonních věcí, čisticích a úklidových prostředků. Takže se pusťte i do těchto míst, odvezte či darujte nepotřebné a nesyslete. Odlehčí se prostoru i vám na duši.

Malé prostory lze poté logicky uspořádat, využijte k tomu stěny a na ně instalujte speciální závěsné systémy. Vyberte ty, co mají velkou nosnost (třeba až 200 kg). Na ně se dají nacvakat police, háky, držáky a koše. Velkou výhodou závěsného systému je jeho flexibilita. Všechno vybavení můžete přesunout, odejmout, přidat a měnit během roku podle aktuálních potřeb.

Zadáno pro ženy

Organizaci věcí v chalupě vítá každá žena, která ctí praktičnost a estetiku. Modulární skříně, poličky, úložné boxy pomohou uskladnit věci a dát smysl jinak nevyužitému prostoru. Stále je ale dobré držet se myšlenky „méně je více“. K většímu úklidu patří mytí oken, povrchu nábytku, osvětlení apod. Dbejte přitom na ekologii, volte šetrné čisticí prostředky, recyklujte a třiďte.

Anketa

Trávíte také celé léto trvale na chatě či chalupě?
Ano, také
54 %
Ještě ne, ale plánujeme to
10 %
Ne, už ne
4 %
Ne, to neděláme
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 200 čtenářů.

Venkovní nábytek umí nabídnout pohodlí

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám