Hlavní obsah

Stačí mít jeden krásný jídelní stůl a o ten pečovat. Vydrží nám celý život, říká designér Ondřej Zita

Stolové nohy z ohýbaného drátu, na které si můžete jednoduše položit desku. První nápad, který se líbil natolik, že odstartoval kariéru dvou kamarádů z dětství. Jeden z nich vystudoval grafický design na UMPRUM, druhý je šikovný truhlář. Ideální spojení pro kvalitní nábytkový design. „Podnože byly sošné a subtilní zároveň, působily jako grafický design vymodelovaný v prostoru. Logicky jsme k nim pak začali navrhovat i desky různých velikostí. A vznikl jednoduchý stůl,“ říká designér Ondřej Zita.

Foto: Archiv designéra

Dobrý design, to je pro mě estetika, funkčnost a udržitelnost, říká designér Ondřej Zita.

Článek

Milujete židle. Jednu pro vás navrhla i Lucie Koldová.

Lucie je designérská hvězda mezinárodní úrovně a nenapadlo by mě, že ve spolupráci s námi představí sedací nábytek. Netroufl bych si ji oslovit, ale objednala si domů regály zhotovené v naší dílně, znali jsme se z UMPRUM, tak to klaplo.

Společně proto vzniklo velmi úspěšné křeslo Cocon.

Nebyla to ale jednoduchá cesta… Učili jsme se, jak se ohýbá překližka. Ale cena Czech Grand Design nás přesvědčila, že naše tvorba se líbí.

Baví mě přemýšlet nad detaily, říká designérka Adéla Bačová

Bydlení

Právě probíhá podzimní Designblok. Představte nám prezentované novinky.

Hlavním lákadlem je sofa a křeslo Log od designéra Jiřího Pelcla, inspirované kmeny stromů. Představujeme i kolekci stolů, mimo jiné masivní dubové stoly Perk od Lucie Koldové, kombinující dřevo s mramorem. A pak věšák Ripple či stoličku Column.

Co je „dobrý design“?

Pro každého asi něco jiného. Pro mě je to kombinace tří prvků: estetiky, funkčnosti a udržitelnosti. Stačí mít jeden krásný jídelní stůl a o ten pečovat. Vydrží nám celý život, když je kvalitní. Neměl by putovat přes půl světa.

Nábytek z vaší dílny je za mě učiněný minimalismus.

Řekl bych spíše rafinovaná jednoduchost. Čím je nábytek jednodušší, tím je náročnější na zpracování. Detail musí být dokonale promyšlen do posledního milimetru, jemně dotažen. Být bez jakéhokoliv zbytečného balastu, viditelných spojů, šroubů. Pak to krásně funguje.

Nábytek z naší dílny doma s radostí testuji. Nebojte, je „kids friendly“.

Dřevo, kov, tradiční materiál…

Ano, jedná se o elementární materiály, se kterými tvoříme. Občas rádi zkoušíme i recyklovaný plast, mramor, ale pouze jako doplněk. Neláká nás ani 3D tisk. Jsem zvědavý pouze na to, jak designéry ovlivní umělá inteligence. Jak s AI propojí svoji tvorbu, čím nás překvapí.

Máte malé děti a doma určitě i designový nábytek. Jde to dohromady?

Nábytek z naší dílny doma s radostí testuji. Nebojte, je „kids friendly“ (vstřícný k dětem - pozn. red.). Konferenční stoleček z masivního dubu dcerka dokonce pomalovala fixem. Manželka zakoupila speciální čisticí prostředek a kresbička spolehlivě zmizela.

Co byste přál českému nábytku?

Nadšení lidí obklopovat se krásnými předměty, které vznikly v dílnách místních řemeslníků. Aby lidé, podobně jako ve skandinávských zemích, byli mnohem většími patrioty a cítili, že kvalita má smysl. To by mi udělalo radost.

O designérovi:

Ondřej Zita vystudoval grafický design na pražské UMPRUM a společně se svým kamarádem Luďkem Šteiglem založil kreativní studio a dílnu Master& Master. Ondřej zčásti navrhuje, ale stará se i o spolupráci s ostatními designéry, Luděk má jako truhlář zase blízko k řemeslu.

V dílně v moravském Zábřehu tak vzniká designový nábytek, zhotovený převážně z tuzemského materiálu. Říkají, že vlastní výroba je pro ně velmi důležitá a nikdy se jí nevzdají. Rádi ohýbají a lakují kovové trubky, hrají si se dřevem, kůží nebo textilem. A nebojí se ke spolupráci přizvat šikovné lidi: zámečníky, truhláře i designéry.

Designérka Tomišková: Se sklem nikdy neustrnete, kreativně vás posunuje

Bydlení
Související témata:
Ondřej Zita (designér)

Související články

Výběr článků

Načítám