Hlavní obsah

Sloup před okny jeho domu musí pryč. Brit zvítězil nad internetovým gigantem

Philip Waller z anglického Barnsley zažil jednoho dne po návratu domů nepříjemný šok. Zatímco byl ve městě na nákupech, před jeho domem se objevil sloup, který tam bez ohlášení vztyčil poskytovatel vysokorychlostního připojení k internetu. Majitel domu nelenil a začal okamžitě jednat. Ač se tomu nechce věřit, nakonec dosáhl svého a společnost slíbila sloup odstranit.

Foto: AP

Brit vyhrál s firmou bitvu o odstranění sloupu před jeho domem.

Článek

Pětašedesátiletého Philipa Wallera z anglického hrabství Jižní Yorkshire málem trefil šlak, když se jednoho dne vrátil z pochůzek po městě domů a zjistil, že za těch pár hodin, co byl pryč, vyrostl na chodníku, jen pár metrů před jeho domem, 12 metrů vysoký sloup. Tyčil se jen pět metrů před arkýřovými okny jeho obývacího pokoje. Majitele domu, jehož cena byla 300 000 liber (8,8 milionu korun), to rozlítilo.

Dům by byl bezcenný

Nejenže by jeho rodina měla pokažený výhled z obýváku. Hodnota nemovitosti by se navíc rapidně snížila. Navíc nikdo jej o zamýšlené stavbě neinformoval, natož aby dostal možnost se k ní vyjádřit.

Sloup v ulici postavil místní poskytovatel vysokorychlostního internetu, společnost Connexin. „Kdyby ten sloup na místě zůstal, byl by dům bezcenný. Sám bych si ho určitě nekoupil. Mám nemovitost v Burgundsku, ve Francii. V podobné situaci by byl ten sloup touhle dobou spálený,“ odhadl Philip Waller v rozhovoru pro deník Mirror.

Dům široký 3,5 metru nabízí čtyřčlenné rodině vše. Včetně garáže a střešního bazénu

Tipy a trendy

Muž věc probral se sousedy a napsal firmě, které sloup patří, aby jej odstranila. Společnost to ovšem odmítla s tím, že ke stavbě sloupu dostala povolení od místního úřadu. V odpovědi mimo jiné stálo: „Při zasílání návrhu umístění úřadům, správě komunikací a odboru plánování máme vždy flexibilitu o několik metrů kvůli možnosti, že v den instalace mohou být objeveny inženýrské sítě, což činí plánované umístění nevhodným. Vzhledem k tomu byl sloup instalován ve schválené oblasti. … Nebyli bychom schopni sloup přemístit, velmi se omlouváme za způsobené nepříjemnosti.“

Foto: AP

Angličana mohl trefit šlak, když se vrátil z nákupů ve městě a před jeho domem náhle stál sloup.

Mnoho lidí by se v tuto chvíli nechalo odradit, ovšem Angličan se nevzdal. Na místní radnici vyhledal radního Jamese Higginbottoma, jenž má na starosti odbor životního prostředí a komunikací. Když mu svůj problém přednesl, dozvěděl se, že poskytovatel internetu neměl ve skutečnosti právo sloup vztyčit.

A co bylo úplně nejdůležitější, radní se za majitele domu postavil: „Naprosto chápu frustraci pana Wallera a v této věci jsem ho podpořil. Nikdo nic nenamítá proti budování potřebné infrastruktury, ale je třeba to udělat správně a způsobem, který nebude zbytečně obtěžovat místní obyvatele,“ míní Higginbottom.

Do dvou týdnů ať je pryč

Výsledkem je, že městská rada Barnsley společnosti nařídila sloup odstranit, a to do dvou týdnů. Měl by být posunut zhruba o 150 metrů na zatravněný pozemek, kde nebude nikomu a ničemu překážet. Společnost na dotazy britských novinářů nijak nereagovala.

Philip Waller radí lidem, kteří se ocitli v obdobné situaci, aby se rozhodně nespoléhali na vyjádření velkých firem a to, zda skutečně měly povolení k výstavbě sloupů či jiných děl, si vždy důkladně ověřili na místních úřadech.

Majitelé při renovaci zašlého rybářského domku objevili starou studnu a proměnili ji ve šperk

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám