Hlavní obsah

Sídlo slavného golfisty, které navrhl Frank Lloyd Wright, je na prodej. Nechybí zde ani jamky

Podle návrhu proslulého architekta Franka Lloyda Wrighta byl postaven dům, který lze objevit jen 15 minut jízdy od centra St. Louis. Je ze všech stran obklopen listnatými lesy, a tak není divu, že mu bývá přezdíváno „skrytý drahokam“. Jeho posledním slavným majitelem byl golfista Bob Goalby. Sídlo je nyní na prodej v přepočtu za 57 milionů korun.

Sídlo s vlastním golfovým hřištěm je na prodejVideo: AP

Článek

Čokoládově hnědá fasáda z jedné strany, bílá z druhé. A všude veliká okna sahající od stropu k podlaze a vytvářející dlouhý pás. Tak vypadá dům, který navrhl architekt Frank Lloyd Wright a který se v roce 1956 začal pod jeho vedením stavět. Dokončení si ale vzal na starost jiný významný americký architekt, Charles E. King. Ten v domě pak také bydlel.

Stavba se nachází na osamělém vršku, který je ze všech stran obklopen lesem, později přecházejícím v jezerní krajinu. Pozemek patřící k domu má rozlohu 22 hektarů. Odborníci nemovitost často označují za „jedinečný příklad moderní rodinné architektury poloviny století“.

Právě velká okna nabízejí nejen krásný výhled do okolní přírody, ale především dávají obyvatelům možnost sledovat velkolepé divadlo západů slunce. Díky tomu, že člověk má nerušený výhled na tuto scénu, má pocit, jako by ji sledoval z vyhlídky v přírodě a ne z pohodlí domova.

Velká okna tak propouštějí záplavy světla po celý den a během celého roku, atmosféra uvnitř domu se proto neustále proměňuje a ten ji tak má každou chvíli zcela jinou.

Benny Blanco, přítel Seleny Gomezové, prodává elegantní byt na Manhattanu v boho stylu

Bydlení

Srdcem domu je obývací pokoj, který byl již v době výstavby moderně propojen s jídelnou a kuchyní. To umožnilo obyvatelům být v neustálém vzájemném kontaktu, ale především díky tomuto řešení proudí interiérem stále dostatek světla, takže vnitřek domu působí vzdušně, volně a větší.

Interiér je s venkovním prostorem propojen terasovitým dvorem a také bazénem.

Jak prozradil reportérům agentury SWNS realitní agent ze společnosti Shirell Homes, která prodej výjimečného domu zprostředkovává, nemovitost se dostala na trh poprvé po více než padesáti letech. Dům totiž vlastní od roku 1968 stále jedna a táž rodina.

Zejména pro Američany nejde přitom o nikoho neznámého. V domě bydlel až do své smrti před dvěma lety slavný golfista a později sportovní komentátor Bob Goalby. Sídlo je nyní na prodej za 2,5 milionu dolarů, tedy 57 milionů korun.

Sídlo proslulého popularizátora LSD je na prodej za 1,5 miliardy korun

Bydlení
Související témata:
Frank Lloyd Wright
Bob Goalby
St. Louis (město)

Související články

Výběr článků

Načítám