Hlavní obsah

Sídlo proslulého popularizátora LSD je na prodej za 1,5 miliardy korun

Bílé sídlo ve státě New York, jehož jedinou výraznou ozdobou je svislý červený pruh a jež je usazené na pozemku s rozlehlým pěstěným trávníkem, by nikoho na první pohled příliš nezaujalo. V tomto případě mu na v jistém smyslu štiplavé zajímavosti dodává především jméno jeho bývalého majitele. V 60. letech jej totiž vlastnil známý popularizátor LSD a harvardský psycholog Timothy Leary. Dům je nyní na prodej v přepočtu za takřka 1,5 miliardy korun.

Acid house, ve kterém kdysi Timothy Leary představil LSD zájemcům z řad slavných osobností, je na prodejVideo: AP

Článek

Oficiálně nese název název The Hitchcock Estate, tedy Hitchcockovo sídlo, ale mnohem známější byl tento dům zejména v 60. letech minulého století jako Acid House (volněji přeloženo jako Dům kyseliny či ještě volněji Dům LSD).

Patřil totiž v té době psychologovi Harvardské univerzity a popularizátorovi LSD Timothymu Learymu, jenž své experimenty s halucinogenní drogou provozoval právě v tomto sídle. A také zde drogu poprvé představil slavným osobnostem té doby.

Web The Wallstreet Journal připomíná, že Leary, jehož tehdejší prezident USA Nixon označil za „nejnebezpečnějšího muže Ameriky“, ve svém domě hostil například beatnického spisovatele a básníka Allena Ginsberga či další propagátorku psychedelik Ninu Graboiovou. Ta popsala sezení u Learyho jako „něco mezi venkovským klubem, blázincem, výzkumným ústavem, klášterem a kulisou Felliniho filmu“.

Foto: Profimedia.cz

Americký psycholog a propagátor LSD Timothy Leary, jenž zemřel v roce 1996, na fotografii z roku 1969.

Vzhledem k majitelovým aktivitám byl dům poměrně často cílem razií FBI, a tak se Leary nakonec odstěhoval a sídlo poté chátralo. Jak se lze ale dočíst na stránkách realitní kanceláře Sotheby’s National Realty, která jeho prodej zajišťuje, dům v posledních letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí, jež mu navrátila někdejší styl a atmosféru.

Supermodelka Miranda Kerrová prodala tento nádherný dům plný letní pohody

Bydlení

Sídlo stojí na rozlehlém pozemku o výměře 841 hektarů, jehož valnou část pokrývají lesy, a lze jej objevit ve vesničce Millbrook, zhruba 145 kilometrů severně od New Yorku. Pozemek se dvěma vlastními jezery vznikl na konci 19. století spojením pěti místních farem a od té doby už jej nikdo nerozděloval.

Kuželna v bavorském stylu

Samotné hlavní sídlo navržené architektem Jamesem E. Warem (rovněž na konci 19. století) má čtyři nadzemní podlaží nabízející dohromady celkovou užitnou plochu 1366 m2. Kromě toho je na pozemku kamenný dům pro hosty s užitnou plochou 929 m2, který navrhl architekt Addison Mizner ve druhé dekádě 20. století.

K sídlu patří i několik dalších staveb, mnohé kamenné, rovněž historické a jiné naopak moderní. Jsou to například kuželna a vrátnice postavené v bavorském stylu, tenisový areál i ubytování pro zaměstnance a jezdecký areál.

Ostatně rozlehlé travnaté pozemky jsou pravidelně sečené nejenom z estetických důvodů, ale především proto, že jsou zdrojem sena pro nedalekou farmu.

Foto: Profimedia.cz

Dům prošel v minulosti pečlivou rekonstrukcí.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je zařízen velmi luxusně.

Interiér hlavního domu zaujme vysokými stropy se složitým designem, zdobenými krby, propracovaným dřevěným obložením, vyřezávaným dřevěným schodištěm i vitrážovými okny. Pyšní se hned deseti ložnicemi, mezi něž se počítá i dvoupokojové hlavní apartmá s vlastním luxusním obývacím pokojem.

Jak uvádí web The New York Post, dům je na prodej za 65 milionů dolarů (1,456 miliardy korun). Agentura AP pak dodává, že v sousedství bydlí hned několik slavných lidí, například herci Liam Neeson, Jessica Langeová nebo zpěváci Faith Hillová a Rufus Wainwright.

Horský srub s prosklenou stěnou nabídla k prodeji žena Roberta Redforda Sibylle

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám