Hlavní obsah

Ruší vás hluk z ulice? Zvolte okna se správným zasklením

Bydlení na hlučném místě, například s okny směřujícími do rušné ulice, není nic příjemného. Neustálý hluk člověka vyčerpává a připravuje ho o fyzické i psychické síly. Ne vždy musí být jediným řešením přestěhování. Mnohdy mohou pomoci vhodně zvolená skla v oknech. Výrobci nabízejí i taková, která do interiéru nevpustí ani hlásek.

Foto: Envato Elements

Mnohdy stačí vyměnit okna jen na straně domu, která směřuje do ulice.

Článek

„I ty nejmenší zvuky představují ‚nebezpečí‘. Uvolňují totiž stresové hormony adrenalin, noradrenalin a kortizol. Náš nervový systém je proto kvůli neustálému hluku pořád v pohotovosti, jinými slovy ve stresu. To je nejen vyčerpávající, ale z dlouhodobého hlediska také pořádná zátěž pro naše zdraví,“ ozřejmuje důvody, proč hluk doma určitě nepodceňovat, Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Ačkoli vnímání intenzity hluku může být do jisté míry individuální, odborníci některé hodnoty toho, co je hluk, vyjadřují poměrně přesně.

„Pokud chceme vést nerušený rozhovor s řečovou hladinou kolem 50 dB, měl by dosahovat maximální akustický tlak okolí hodnoty 35 dB. Proto by měl být řádně odizolován i hluk z vnějšího prostředí. Pokud si chceme dobře odpočinout, měla by být hodnota ve vnitřním prostoru stavby maximálně do 40 dB, v době spánku je to pak dokonce jen 30 dB. Pro citlivější jedince to mohou být i hodnoty nižší,“ vysvětluje Petr Stejskal ze společnosti Heluz Izos.

Jak na rekonstrukci, aby vám nezničila majetek a nervy

Bydlení

Množství zvuků přicházejících do interiéru z okolního prostředí, například z ulice, lze účinně snížit volbou vhodného zasklení do oken. Myslet na tuto možnost je proto potřeba buď již ve fázi návrhu novostavby, nebo před plánovanou rekonstrukcí domu, případě před chystanou výměnou oken.

Právě poslední jmenovaný krok se v současnosti v mnoha rodinách nabízí i z jiných důvodů, a to kvůli omezení tepelných úniků a tím snížení nákladů na vytápění domácností. Lze tedy takto zabít pověstné dvě mouchy jednou ranou - pořídit kvalitní okna, jimiž nebude utíkat teplo a zároveň se zbavit hluku z ulice.

Pozor na jednoduchá řešení

Při výběru nového okna a jeho zasklení se však nenechme zlákat k jednoduchým řešením.

„Aby okno dokázalo tlumit hluk, musí k tomu být uzpůsobeno už z výroby. Častým omylem bývá představa, že trojskla dokážou izolovat nadměrný zvuk zvenčí lépe než dvojskla,“ varuje Milena Tomčíková ze společnosti Vekra a hned dodává:

„Uveďme si pro srovnání, že dvojskla utlumí hluk o 33 dB, zatímco trojskla o 34 dB. To není téměř žádný rozdíl. Navíc pokud je hluk spojen i s otřesy v bezprostřední blízkosti domu, například při průjezdu těžké dopravy, může docházet k tomu, že se prostřední skleněná tabule bude otřásat a problém se tak může ještě zhoršit.“

Jak to tedy je

Akustický útlum se u oken stanovuje takzvanou vzduchovou neprůzvučností (Rw), jejíž jednotkou je stejně jako u hluku decibel (dB). Hodnota zvukově izolačních skel začíná přitom na hodnotě 31 dB, ovšem vysoce akusticky účinná izolační skla mohou mít hodnotu Rw 52 dB.

Účinná ochrana před venkovním hlukem pak spočívá v použití zasklení s různou tloušťkou a typem skleněných tabulí. „Protihlukové izolační zasklení by ale především mělo obsahovat vedle běžných tabulí také vrstvené sklo, což jsou dvě skleněné tabule již z výroby spojené protihlukovými foliemi,“ říká Pavel Nečas ze společnosti Saint-Gobain Glass.

Jak nás neustálý hluk udržuje v chronickém stresu

Zdraví

Zároveň ovšem platí, že důležitou roli hraje i velikost okenní tabule. Čím je okno větší, tím větší jsou kladeny nároky na jeho zvukovou izolaci. U novostaveb by měl konkrétní požadavky na akustiku okna stanovit projektant již ve fázi projektu na základě lokality, v níž bude dům stát.

Zvukově izolační okna přitom stačí osadit pouze na té straně domu, například právě do ulice, odkud je nutné tlumit hluk, zatímco do klidné zahrady nebo vnitrobloku postačí okna s běžným zasklením. Na druhé straně zvukově izolační zasklení se vyplatí i z jiného důvodu.

Kromě úlevy od venkovního ruchu má protihlukové sklo navíc i bezpečnostní funkci. Může zabránit vloupání, k nimž často dochází právě rozbitím okna.

„Vrstvené protihlukové sklo při pokusu o rozbití může prasknout, ale nevysype se. Střepy zůstanou totiž stále nalepené na protihlukové fólii,“ vysvětluje Nečas. Lupiči se tak do vašeho domu mohou dostat výrazně obtížněji.

Udělejte si představu o hluku a jeho hodnotách:

Mírný déšť: Hluk mírného deště obvykle dosahuje hladiny okolo 30-40 dB. Tento zvuk může být spíše uklidňující než rušivý.

Větrná elektrárna: Hluk z větrné elektrárny se obvykle pohybuje v rozmezí 45-55 dB ve vzdálenosti 400 metrů. Klesá s rostoucí vzdáleností.

Pěší zóna: Pěší zóny jsou obvykle méně hlučné, hluk se může pohybovat v rozmezí 50-60 dB, ale v případě davů nebo pouličních vystoupení může být hlasitější.

Štěkot psa: Štěkání psa může dosahovat 60-90 dB v závislosti na velikosti a blízkosti psa.

Tramvaj: Hluk z tramvaje může dosahovat 70-90 dB v závislosti na typu tramvaje, stavu kolejí a rychlosti jízdy.

Hlučná ulice: Hluk na velmi frekventovaných silnicích může být v rozmezí 70-85 dB, závisí na hustotě dopravy a rychlosti vozidel.

Školka (dětské hřiště): Hluk z dětských hřišť nebo školek může dosahovat 70-80 dB během aktivní hry dětí.

Autobus: Hluk z autobusu může být v rozmezí 80-90 dB zblízka, zejména při startu nebo zastavování.

Sekačka na trávu: Hluk ze sekačky se obvykle pohybuje v rozmezí 80-100 dB zblízka.

Kamion: Hluk z kamionů může přesahovat 85 dB, zejména při akceleraci nebo nakládání a vykládání zboží.

Hlasitá hudba: Závisí na typu a nastavení zvukového zařízení, ale hladiny mohou snadno přesáhnout 85-100 dB na koncertech nebo v klubech.

Letiště: Hluk z letiště, včetně startujících a přistávajících letadel, se může pohybovat v rozmezí 80-110 dB v závislosti na typu letadla a vzdálenosti.

Ohňostroj: Hluk z ohňostroje může snadno dosáhnout 140-160 dB ve velmi krátkých vrcholech při explozi, což je dostatečně hlasité na to, aby způsobilo okamžité poškození sluchu, pokud jste příliš blízko. Vzdálenější pozorovatelé zažijí nižší hladiny hluku, ale stále může jít o velmi hlasité události.

(Zdroj: Heluz Izos)

Nižší náklady na energie? Prvním krokem jsou kvalitní okna

Tipy a trendy

Anketa

Ruší vás doma hluk z okolí?
Ano, velmi.
61,8 %
Jen občas.
26,5 %
Rušíval, ale po výměně oken máme klid.
0 %
Ne, neruší.
11,7 %
Celkem hlasovalo 68 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám