Hlavní obsah

Rodinný dům u lesa vzbuzuje dojem, jako by na svém místě stál od nepaměti

Při pohledu na tento dům na okraji Plzně máte pocit, jako by tam stál odjakživa. Tak skvěle se jej architektovi podařilo začlenit do svažité louky. V ohradě, která je hned u domu, se popásají koně, a tak člověka napadne, že polovinu stavby možná tvoří stáj.

Foto: Petr Polák

Dům na první pohled působí dojmem, že na svém místě stojí od nepaměti

Článek

V duchu tradiční venkovské architektury navrhl architekt Lukáš Janout pro svého klienta s pozemkem v Plzni rodinný dům, který je zasazený do svažitého pozemku.

Aby vizuálně zmenšil objem stavby, rozdělil ji do dvou objemů, které vůči sobě i mírně posunul. To umožňuje lepší proslunění obou částí. Jejich hřebeny jsou v linii s vrstevnicemi, takže na východní a západní stranu směřují štíty budovy.

Architekt dům také doplnil o dvě terasy, umístěné na severní a jižní straně. Rodina majitele tak má možnost užívat si venku jak sluníčko, tak stín.

Obě části stavby se od sebe odlišují nejenom vzhledem, ale také funkcí. Tam, kde je dřevěná fasáda, je uvnitř společenská zóna, tedy obývací pokoj, kuchyň a jídelna. Tato část je také orientovaná směrem k lesu.

Soukromá zóna domu s ložnicemi a technickým zázemím se pyšní elegantními kamennými obklady a je blíže k okolní zástavbě.

Sedlová střecha je zastřešena skládanou cementovláknitou krytinou antracitové barvy. Venkovskému stylu odpovídá i volba oken, která jsou dřevěná, ovšem zasklená izolačním trojsklem.

„Všechny materiály v interiéru a exteriéru jsou navrženy jako přírodní s cílem maximálně podpořit ducha celé stavby,“ shrnuje architekt.

Informace o projektu:

Architektonický návrh: luni architekti

Zastavěná plocha: 165 m2

Obytná plocha: 90 m2

Architekt Lukáš Janout: Od návrhu po realizaci. To je cesta, kterou ctíme

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám