Hlavní obsah

Rodinnému domu na Moravě dodaly švih nové obklady zdí

Malé jihomoravské městečko je plné inspirativního bydlení a my jsme tam vyrazili již poněkolikáté zdokumentovat to, co se nám líbí. Tentokrát nás na návštěvu pozvala Dáša s Ondřejem.

Foto: Lukáš Hausenblas

Přízemní prostor společný pro kuchyň, jídelnu i obývací pokoj přirozeně navazuje na terasu ústící do zahrady. V létě se dveře nezavírají, takže rodina pak prakticky žije skoro venku.

Článek

Při zařizování rodinného domu byl našim hostitelům Dáše a Ondřejovi inspirací styl jejich známého Ivana. Ten navíc přiložil ruku k dílu i při rekonstrukci a rovněž tak pomohl Dášin bratr se svou stavební firmou.

Rychle a citlivě

Dáša s Ondřejem mají dvě děti a žili sice v hezkém bytě, ale toužili po vlastním domě se zahradou. Město, ve kterém bydleli, nechtěli opustit, a tak hledali ideální domek docela dlouho, až už to málem vzdali. Nakonec se ale na ně usmálo štěstí a našli, co hledali.

Aby se ale bydlení přiblížilo jejich představám, bylo nutné nemovitost částečně zrekonstruovat. A protože si chtěli začít nového domu užívat co nejrychleji, v lednu „kopli“ a v srpnu už bydleli. Dispozice 6+kk rodině vyhovovala, proto ji zachovali. Co se také neměnilo, byly obě koupelny, protože jsou hezké a v dobrém stavu.

Bydlení s oblým srdcem

Bydlení

Velkou změnou prošly hlavně povrchy. Všude v přízemí byla barevná výmalba à la stěrka, majitelé ji nahradili klasickou bílou barvou, kterou doplňuje pohledová cihla. Jde o krásné staré cihly zvonivky, jež bylo nutné nařezat na pásky a pečlivě kousek po kousku nalepit na zeď a zaspárovat. Byla to náročná a mravenčí práce, která se určitě vyplatila, neboť dodala celému přízemí útulnost a originalitu.

Stejně hezky ozvláštnili majitelé zeď v pokojíku u syna Denise, kde zvolili dřevo. Efekt ještě umocňují světelné LED pásky umístěné u stropu. Novou dimenzi zdi na terase pod pergolou zase dávají pískovcové kameny, které ji pokrývají. Opět to byla namáhavá práce, která stála za to.

Ostatně celá terasa a na ni navazující zahrada prošly asi největší úpravou, neboť bylo třeba opravit zídky, schody, bazén a celé jeho okolí. Je to ale prostor, který si rodina moc užívá, dokonce tak, že zatím ani netouží po žádné letní dovolené.

Z chladna do útulna

Co se týká stylu, z chladné kombinace šedé s bílou přešli manželé na hřejivější tóny a materiály, jako je kámen, dřevo, cihly a barvy přírody. Lehce industriální nádech dodávají celému interiéru prvky z černě lakovaného kovu, jako jsou třeba police a doplňky v kuchyni, dále kovové nohy nábytku, barový pult a kovové stolky.

Hezkým prvkem jsou i dveře se stodolovým pojezdem vedoucí na schody do patra. Snížit rozpočet se manželům podařilo díky tomu, že si nechali původní kuchyň, která nebyla zničená a stylově se hodila k novému zařízení. Udělali jen kosmetickou úpravu tím, že horní skříňky vyměnili za kovové regály a přidali barový pult.

Na kuchyň hezky navazuje jídelna s masivním stolem a různými židlemi ve scandi stylu. Jídelnu od obýváku opticky odděluje sloup s krbem. Krb je opatřený výměníkem a spolu s elektrokotlem se stará o dodávku tepelné pohody. Na obývák plynule navazuje terasa, a díky velkým oknům tak hezky „vrůstá“ do interiéru.

V patře domu je ložnice rodičů, šatna, dětské pokojíky, koupelna a v podkroví je ještě jedna místnost, která na své zařízení zatím čeká.

Prohlédněte si byt zařízený ve stylu urban jungle

Bydlení

Související články

Podkrovní bydlení zařízené na hravé vlně

V malebné vesnici Strýčkovice na Domažlicku vznikl netradičně řešený podkrovní byt, primárně určený pro rodinné hosty paní majitelky, především dceru...

Modrá oáza s levandulí uprostřed velkoměsta

V pražské Záhřebské ulici stojí dům s novorenesanční fasádou nesoucí název Terasa Lavande. Inspirací celému projektu byl chorvatský Záhřeb a vůně levandule....

Výběr článků

Načítám